Harta 3D a creierului uman, creată de savanţii americani

Oamenii de ştiinţă de la Harvard au reuşit să creeze de o hartă tridimensională a creierului cu ajutorul unui scanner cu rezonanţă magnetică.

Dispozitivul folosit de specialişti a oferit informaţii despre despre sute de miliarde de celule din creier necunoscute până în prezent.

Specialiştii americani spun că până în acest moment creierul uman nu a fost cunoscut atât de bine. „Creierul pe care îl putem analiza cu un scanner obişnuit nu este creierul real. Ceea ce se observă în urma acestor analize reprezintă doar suprafaţa creierului”, a precizat prof. Jan Wedeen, coordonatorul studiului. Această descoperire ar putea ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru diverse afectiuni, mai arată cotidianul britanic.

Prof. Jan Wedeen, coordonatorul studiului, de la Universitatea Harvard

Creierul uman este cel mai complex şi mai complicat lucru din univers. „Ne păstrează amintirile, fricile, procesează informaţii şi ne dă posibilitatea să vedem, să auzim, să simţim, însă noi încă nu avem posibilitatea de a-l înţelege”, a spus coordonatorul studiului.

Până de curând se considera că „firele” din capul nostru sunt amestecate, răsucite, însă cercetătorii au descoperit recent că ele sunt aranjate riguros, în unghiuri drepte, ca pe o tablă de şah. Creierul nostru lucrează ca o fabrică, nicidecum la întâmplare, mai indică savanţii. „Cablurile” se pot îndrepta doar în patru direcţii: stânga, dreapta, sus şi jos.

Descoperirea este foarte importantă deoarece oamenii de ştiinţă au acum puncte pe care să le urmărească, ştiind ce direcţie ar trebui urmată în anumite cazuri.

      Articole recomandate