Guvernul din Peru a dat publicităţii o înregistrare cu un trib izolat „descoperit” de turişti

Guvernul din Peru a făcut public un videoclip care arată cum au reacţionat indienii dintr-un trib izolat din sud-estul ţării la întâlnirea cu un grup de turişti, scrie National Geographic.

Un vapor cu turişti care naviga pe râul Manu a încercat să se apropie de indienii dezbrăcaţi, însă aceştia purtau arcuri cu săgeţi. La un moment dat, unul a lăsat impresia că se pregătea să tragă spre barcă. Înregistrarea îi arată pe turişti dezbătând dacă să plece sau dacă să se apropie pentru a lăsa hrană şi haine indienilor de pe mal.

Autorităţile declară că s-au înregistrat mai multe întâlniri cu grupuri nomade de indieni Mashco-Piro, în zona Parcului Naţional Manu. Ei merg foarte mult pe jos, mai ales în sezonul uscat, şi caută ouă de ţestoasă îngropate pe malurile râurilor.

Există presiuni frecvente asupra triburilor de indieni izolaţi, spun experţii. Echipele care vin să lucreze în pădurea tropicală, pentru lemn, petrol sau gaze, îi scot pe indieni din habitatul lor natural. „Este o presiune foarte puternică asurpa teritoriilor acestora”, a declarat Roger Rumrill, consilier al Ministerului Mediului din Peru.

 

O nouă abordare a guvernului din Peru faţă de indieni

Autorităţile peruane au emis avertizări pentru cei care călătoresc pe râurile şi în pădurile amazoniene, în vederea evitării contactului cu grupurile izolate. De asemenea, călătorilor li se impune să nu lase cadouri de mâncare sau de îmbrăcăminte pentru că ar putea transmite boli indienilor, ale căror sisteme imunitare fiind diferite de ale noastre.

Guvernul din Peru a promis adoptarea unor măsuri cre să îi protejeze pe cei aproximativ 4.000-5.000 de indieni care trăiesc izolaţi sau aproape izolaţi. Fostul executiv, condus de fostul preşedinte, Alan Garcia, a concesionat suprafeţe vaste din păduri companiilor care prelucrează lemnul sau petrolul. Actualul guvern, condus de preşedintele Ollanta Humala, încearcă să se distanţeze de politicile predecesorului său.

 

„Politica acestui guvern încearcă să promoveze incluziunea indigenilor, să satisfacă cererile lor, inclusiv pe cele teritoriale, educaţionale şi legate de sănătate”, spune Rumrill. Faţă de administraţia precedentă, care a negat existenţa indienilor pentru a exploata resursele din păduri, actualul guvern încearcă să rezolve problemele acestora. „Este o poziţie diametral opusă faţă de guvernul precedent”, a continuat Rumrill.

Şeful Serviciului Naţional pentru Protejarea Zonelor Naturale, Carlos Soria, a declarat că guvernul aduce la zi protocoalele şi recomandările privind contactul cu populaţiile indigene izolate. Noile politici vor căuta să aducă un management mai bun al mediului, respect pentru drepturile omului şi „satisfacerea obligaţiilor faţă de populaţiile noastre indigene”.

      Articole recomandate