Guvernul chinez interzice căutarea pe Internet a expresiei „raţă mare galbenă”. Care este motivul

2

La 24 de ani de la “Masacrul din Piaţa Tiananmen, autorităţile din China au interzis căutarea pe internet a expresiei „raţă mare galbenă”, scrie gandul.info.

Potrivit Daily Mail, decizia a fost luată după ce o celebră fotografie realizată în timpul evenimentelor din iunie 1989 a fost parodiată şi publicată pe diverse site-uri şi reţele de socializare.

În imaginea respectivă, tancurile ce treceau pe Chang’an Boulevard din apropierea Pieţei au fost înlocuite cu celebra raţă galbenă din plastic a artistului Florentijn Hofman. Figurina a cărei înălţime depăşeşte 16 metri pluteşte acum în portul Victoria din Hong Kong, după ce anterior a fost dusă şi în porturile din Osaka, Sydney, Sao Paolo şi Amsterdam.

În plus, nici cuvintele sau expresiile “mâine”, “azi”, “la noapte”, “4 iunie” sau orice altă combinaţie ce ar putea avea legătură cu “Incidentul de pe 4 iunie” nu pot fi căutate de internet de populaţia chineză.

Acest lucru pentru că la data respectivă – 3-4 iunie 1989 – în timpul protestelor studenţilor pro-democraţie, armata a intervenit cu tancurile, ucigând sute de persoane.

1

      Articole recomandate