„Generaţia Z”: trei din patru tineri între 16 şi 24 de ani beau energizante

73% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani consumă băuturi energizante, spre deosebire de doar 31% dintre cei care au peste 55 de ani, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie de analiştii în cercetare de piaţă de la Mintel.

Asta înseamnă că aproape trei sferturi din populaţia tânără a Angliei are nevoie de aceste băuturi pentru a da randament. Adolescenţi sau tineri puţin peste 20 de ani, trăind într-o lume a comunicării rapide şi a satisfacţiilor de moment, par să aibă nevoie de un ajutor în plus pentru a face faţă ritmului cotidian.

Potrivit cercetării de piaţă, băuturile energizante înregistrează creşteri în rândul aşa-numitei „Generaţii Z”, cei născuţi în ultima decadă a mileniului trecut. În timp ce majoritatea tinerilor spun că gustul este motivul principal pentru care aleg să cumpere aceste lichide, mai mult de 70% dintre ei le aleg pentru că dau un surplus de energie. Asta deşi doar 66% spun recunosc răspicat că îmbunătăţirea performanţelor în timpul lucrului sau studiului este adevăratul motiv al consumului.

 

Jonny Forsyth, analist cu experienţă pe consumul de băuturi în cadrul Mintel, compania care a realizat studiul, spune că „actuala generaţie tânără este mai nerăbdătoare şi mai dornică să trăiască o realitate pluri-dimensională, un stil de viaţă mai accelerat faţă de generaţiile anterioare”. „Elementul care stabileşte diferenţa dintre generaţii este chiar faptul că tinerii fac uz fie de stimulatori, fie de încetinitori care să le regleze stările de spirit sau să le crească randamentul” explică el. Specialistul adaugă că exponenţii noilor generaţii preferă să rămână fără bani în buzunar ca să achiziţioneze contra-cost energia de care au nevoie ca să le susţină stilul de viaţă.

Locul în care trăieşte are o mare influenţă asupra comportamentului consumatorului de băuturi energizante. Aproape şase din zece londonezi chestionaţi beau aceste băuturi, iar dintre aceştia un sfert le consumă zilnic, comparativ cu 18% în provincia britanică Midlands, 15% în nordul ţării, 14% în sud-vest şi zona Wales, 13% în nord-vestul Angliei şi 12% în sud-estul şi estul ţării.

 

Cercetătorii au descoperit că majoritatea eneregizantelor se consumă acasă, excepţie făcând doar capitala, Londra, unde acestea sunt consumate pe drum, în mişcare. Cei mai mulţi iau energizante pentru a căpăta mai multă energie, numai jumătate dintre ei, folosindu-le pentru a trece peste o zi obositoare

Forsyth spune că „deşi aceste lichide au debutat ca suplimente pentru cei care depun efort fizic, acestea încep să devină o completare pentru cei care duc un stil de viaţă ce se vrea a fi complex, în special de către cei cu vârste între 16 şi 34 de ani. Marea Britanie este una dintre culturile cu cea mai mare piaţa a muncii, estimată la 27 de milioane de lucrători”.

 

Specialistul a concluzionat că piaţa energizantelor are un mare potenţial în condiţiile în care oamenii au tot mai mare nevoie de stimulente pentru a da randament, fie în timpul programului de la serviciu, fie că vor să dea randament după program şi să socializeze sau să meargă acasă.

      Articole recomandate