Generaţia EuEuEu. De ce generaţia noastră este sortită eşecului

În revista Time a fost publicat un articol , care reprezintă o palmă pentru actuala generație de tineri. Potrivit autorului, reprezentantul generaţiei Y, sau cum mai este numit Millenial, nu este în măsură să facă față provocărilor pe care i le pregătește viața.

Priveşte profilul utilizatorilor de rețele sociale, care în albumul „Un pic despre mine” adaugă aproximativ 300 de fotografii. Citeşte pe cei care stau pe Twitter şi scriu la fel cum îşi pun fotografii pe Instagram – gol, fără nici un sens, nici o idee, nimic. Și apoi îți dai seama că problema care-l afectează pe jurnalistul Joel Stein, este mai relevantă decât oricând. Iată ce scrie acesta.

„Am de gând să fac ceea ce au făcut cei mai în vârstă de-a lungul istoriei omenirii: voi numi pe cei care sunt mai tineri decât mine leneși, egoişti și superficiali. Cu toate acestea, spre deosebire de predecesorii  mei, posed cercetări relevante , statistici și citate din mediul academic. Pe scurt , am dovezi. Apropo, dacă aparții generației EuEuEu  (din engleză MeMeMe) , și te-ai născut între 1980-2000, opinia ta va fi deosebit de interesantă.

  • Tulburarea de personalitate narcisistă este comună celor de douăzeci de ani de trei mai mult decât celor din generația care au acum 65 de ani; elevii anilor 2009 sunt cu 58% mai narcisişti decât elevii anilor 1982.
  • Pe masură ce cresc mai mari cei din generaţia Millenial primesc atâtea premii de stimulare pentru a participa la diverse concursuri și competiții că 40 % dintre ei se așteaptă să crească profesional la fiecare doi ani, indiferent de succes.
  • Aceştia sunt obsedaţi de faimă: un studiu din 2007 arată că numărul elevelor care doresc să devină asistent personal pentru o persoană celebră este de trei ori mai mare decat al celor care doresc să devină un senator; Cei care preferă să lucreze ca asistent în loc  de director la cea mai mare corporatie – sunt de patru ori mai mulţi.
  • Ei sunt încrezători în propria lor direcţie: 60 % dintre ei cred că pot determina intuitiv ceea ce este corect și ceea ce nu este. Majoritatea celor care sunt acum între 18-29 de ani încă locuiesc cu părinții lor.
  • Ei sunt într-adevăr leneși: în 1992, aproximativ 80 % din persoanele sub vârsta de 23 de ani ar fi dorit să obțină un loc de muncă cu un grad ridicat de responsabilitate; 10 ani mai târziu, această cifră a scăzut la 60 %.
  • Generaţia Millenial din diferite țări diferă una de alta, dar datorită rețelelor sociale, globalizării și vitezei de schimbare, un tânăr dintr-o țară are mai multe în comun cu persoane din alte țări decât cu generațiile mai în vârstă din cadrul propriului său popor. Chiar și în China, unde familia este mai importantă ca individul,  Internetul, urbanizarea şi politica „o familie – un copil” va face următoarea generație incredibil de dogmatică și fixată pe oameni.
  • Toate acest lucru nu sunt doar o problemă a celor bogați: cei săraci sunt și mai narcisişti, materialişti și dependenţi de tehnologie.  Și nu pentru că vor să ajungă la conducere, ci pentru că cresc fără ea.

Revoluția Industrială a făcut individul puternic.

El a fost capabil să se mute la oraș, să facă afaceri și să-şi creeze propria organizație. Revoluția informațională doar a agravat procesului de emancipare, oferind tehnologie omului, prin care poate contesta organizațiile mari: bloggeri împotriva ziarelor, regizorii de pe YouTube împotriva studiourilor de la Hollywood , hackerii împotriva industriilor și corporațiilor, teroriști individuali împotriva unei națiuni întregi… Generația Eu a dat nastere la Generația EuEuEu  a cărei tehnologie a egoismului doar a devenit mai puternică. Dacă în 1950, familia tipic americană din clasa de mijloc atârna pe pereții din casă fotografi ide la nuntă, școală și, eventual, fotografiile din armată, astăzi ea este înconjurată de 85 de fotografii cu ei şi animalele lor de companie.

Millenials au crescut în era multiplicării.

Ei îşi înregistrează fiecare pas ( FitBit), locatie (Foursquare) , şi date genetice (23 and Me). În același timp, în comparație cu generațiile anterioare, au un activism civic mult mai mic și aproape nu participă la viața politică. Pe lângă narcisism, deţin una din calitățile cheie ale unui „fără scrupule”. Dacă vrei să vinzi un seminar pentru manageri de talie medie, consacră-l angajaților tineri care scriu email-uri direct la CEO, și abandonează proiecte dacă li se par aparent plictisitoare. În ciuda încrederii în viitor, tinerii întind etapa de viață între adolescență și maturitate. Ideea de tânăr a parvenit în anii 20; în 1910, doar un procent mic de copii mergeau la școală secundară. Cele mai multe dintre interacțiunile lor sociale apăreau cu membrii mai în vârstă ai familiei sau la locul lor de muncă.

Astăzi, telefoane mobile permit copiilor să socializeze în fiecare oră.

Trimit aproximativ 88 de mesaje pe zi, și trăiesc sub influența constantă a prietenilor. Millenial interacționează cu lumea zile întregi, dar îndeosebi prin intermediul ecranului. Întâlnindu-se unii cu alţii, ei continuă să scrie mesaje pe telefon. 70 % dintre ei verifică telefonul lor în fiecare oră, mulți se confruntă cu sindromul de vibrații fantomă în buzunar. Sunt în permanentă căutarea unei doze de dopamină ( „Cineva a dat like la postarea mea de pe Facebook”), ceea ce reduce creativitatea. Conform testelor Torrance, creativitatea tinerilor a crescut de la mijlocul anilor 1960 până la mijlocul anilor 1980. Apoi a căzut și s-a prăbușit dramatic în 1998. Începând cu anul 2000, o scădere similară în performanță se observă şi cu privire la empatie,  necesară pentru a fi interesat de alte persoane și puncte de vedere. Acest lucru este, probabil, ca urmare a creșterii de narcisism și lipsei de comunicare „față în față” . Ceea în ce ei sunt într-adevăr specialişti, este capacitatea de a se transforma în branduri cu cozi uriașe de „followers” și „friends”. Ca și în cazul oricăror tipuri de vânzări , pozitivul și încrederea în sine aici sunt la nivel.

„Oamenii se umflă ca bilele pe Facebook”

O spune Keith Campbell, profesor de psihologie la Universitatea din Georgia. Când toţi îţi spun despre succesele lor, începi să îţi înfrumusețezi propria viaţă. Fiind activ pe Instagram, YouTube și Twitter, poţi deveni o vedetă. Generație modernă a crescut pe reality show-uri, care sunt, de fapt, un documentar despre narcisişti. Ei sunt pregătiți să trăiască în acest fel. „Majoritatea oamenilor nu se autoidentifică până la 30 de ani. Astăzi, cu toate acestea, oamenii s-au identificat încă de la 14, ceea ce poate fi considerat un salt evolutiv serios”, spune Doron Ofir, directorul de casting la mai multe show-uri populare ca Jersey Shore, Millionaire Matchmaker, A Shot at Love. În 1979, Christopher Lech a scris în lucrarea sa „Cultura narcisismului”: „sursele media alimentează visele narcisiste despre succes, inspirând oamenii să se identifice cu diferite vedete şi nu cu masele, făcând astfel banalitatea existenței de zi cu zi tot mai greu de suportat”.

Auto-actualizarea generaţiei  Millenial este mai degrabă o continuare a unei anumite tendințe culturale și istorice, decât o revoluție pe fundalul fostelor generații. Ei nu sunt o specie nouă, ci mai curând mutanți. Insolența lor arogantă nu este atât de mult percepută ca reacție defensivă, cât ca tehnologia adaptării la mediul înconjurător.

Cei care nu doresc să crească amână luarea deciziilor majore de viaţă.

Pentru că aleg dintr-o gamă largă de opțiuni de carieră, dintre care multe nu existau un deceniu în urmă. Ce fel de idiot ar urca în carieră în cadrul companiei, dacă până la26 ani va schimba 7 locuri de muncă? Datorită întâlnirilor online, al rețelelor sociale și a capacităţii de a menține legături internaționale, oamenii nu mai au nevoie să se căsătorească cu colegii de clasă sau chiar cetățeni din aceeași țară. Creșterea speranței de viață și tehnologia au permis femeilor să rămână însărcinate și la 40 – deci deciziile importante poate fi amânate. Vârsta medie de căsătorie pentru femeile americane a crescut de la 20.6 în 1967 la 26.9 în 2011. Practic, ceea ce este considerat un comportament tipic al acestor oameni – e modul în care copiii bogaţi s-au comportat întotdeauna. S-a schimbat acest lucru: ca şi Prometeu, Internetul democratizeată societatea, deschide tinerilor informații și capabilități odată indisponibile. Că tinerii nu respectă autoritatea, nu este deranjant. De aceea, ei sunt primii adolescenți rebeli.

În 2012 , o publicitate Google Chrome a arătat cum o studentă discuta toate detaliile vieții cu tatăl său. „Părinții nu înțeleg” – este un clișeu învechit. „Părinții celor mai mulţi dintre prieteni sunt activi pe rețelele sociale, dau share şi like la tot felul de lucruri”- spune Jessica Brillhart, directorul Google Creative Lab , autorul acestei publicităţi. Și adevărul este – e greu să urăşti părinții atunci când aceştia la fel ascultă rap.

Cred că, în cele mai multe cazuri , cei mai maturi acuză Millenial de tehnologiile care se întâmplat să apară chiar acum. Companiile, între timp, au început să se adapteze nu numai la obiceiurile tinerilor, dar, de asemenea şi la așteptările lor cu privire la mediul de lucru. Un sfert din cei 2.200 de angajați DreamWorks au sub 30. Dan, de 23 de ani care se ocupă de Departamentul relații interpersonale în DreamWorks, spune că piramida Maslow duce campania nu doar să plătească bani pentru angajaților lor, dar de asemenea săle ofere o auto-actualizare. În timpul programului de lucru angajatul are posibilitatea de a frecventa un master-class DreamWorks în fotografie, sculptură , pictură, film și karate. După ce unul din angajaţi a explicat că karate  nu este același lucru ca și jiu-jitsu, compania a adăugat și clasa de jiu-jitsu.

Generatia Y utilizează avantajele lor de comunicare pentru a -şi crea cele mai bune condiții pentru ei înșiși și pentru a lucra cu instituțiile tradiționale. Harry Stiteler, care de 15 ani recrutează soldaţi în Armata SUA, îi admiră cu adevărat: „Noua generație înțelege totul încă înainte de a deschide gura. Aceştia sunt cu trei sau patru pași înainte. Ei vin și spun: eu vreau să fac asta și dup o să fac asta, dar vreau să fac apoi şi acest lucru.” Psihologii sunt de acord asupra unui singur lucru: Millenial sunt drăguţi. „Sunt surprins de acest pozitiv. Internetul a fost întotdeauna 50 % pozitiv, 50 % negati . Dar astăzi, raportul este de 90-10 în favoarea părţii pozitiv”, spune Shane Smith, CEO-ul VICE, care a reformatat compania pentru o nouă generație X, când a început să publice informaţie video online pentru o audienţă mai tânără.

Ei au tendința de a face diferenţa.

Nu numai cu privire la gay, lesbiene și minorități, ci pentru toți. Nu mai există acest Noi împotriva Lor. „Poate de aceea generația actuală nu protestează”, spune Tavi Dzhevinson de 17 de ani, Tavi Dzhevinson ce administrează revista de modă Rookie în timpul liber. Tom Brokaw , autor al conceptului de „cea mai grandioasă dintre generații”, este de părere că viața precaută a acestor oameni  este un răspuns rezonabil la lumea lor. „Ei provoacă simplul și sunt în căutarea de noi modalități de a rezolva problemele. Acest lucru dă naștere la această persoană care scrie despre adrenalină și creează o nouă economie”, spune Tom.

Millenial sunt persistenţi și optimişti.

Idealiști pragmatici, ei utilizeaz ăeficient sistemul. Gânditori mai degrabă decât visători. Ei nu au lideri. Cei mai mulţi dintre ei au nevoie de aprobare constantă și publică fotografiile lor. Ei se tem teribil să piardă ceva din vedere . Ei sunt obsedaţi de celebrităţi, dar nu le idealizează. Ei nu merg la biserică pentru că nu vor să fie identificaţi cu instituții mari. O treime din persoanele sub vârsta de 30 – cel mai mare procent din istorie – nu sunt religioşi. Experiența nouă este mai importantă pentru ei decât lucruri materiale. Ei sunt liniștiţi, rezervaţi și nu foarte pasionaţi. Sunt informaţi, dar inactivi. Ele sunt pentru mediul de afaceri. Ei iubesc telefoanele lor, dar urăsc să vorbească cu ele. Ei sunt nu numai cea mai mare generație pe care o știe vreodată omenirea, dar de asemenea, probabil, ultimul grup social mare pe baza căruia poţi să faci generalizări. Ei sunt atât de încrezători în fața camerelor de luat vederi, că un bebeluş modern din SUA are mai multepoze decât regele francez din secolului 17.

Da, am date că Millenial sunt leneși și narcisişti. Dar măreția unei generaţii nu este determinată de date. Dar de modul în care cum această generație se descurcă cu provocările sorţii.”

      Articole recomandate