Galina Shirshina – un primar de excepție: patru luni de succese

Galina Shirshina-primar-exemplu-rusia

Galina Shirshina, primarul din Petrozavodsk, este un personaj asupra căruia se îndreapta tot mai mult atenția media și nu numai.

La patru luni după ce a câștigat alegerile, instalându-se în fotoliul primului cetățean al orașului, Galina se poate mândri cu un bilant de realizari importante.

Fără să fi acumulat experiența în domeniul politic, asemenea multor primari vârstnici și rodați in ale administrării, fără pile la Guvern sau pe unde se mai practica în contextul înregistrării de succese la nivelul unei astfel de poziții, Galina deține un portofoliu considerabil de planuri îndeplinite:

1. Este primul primar care s-a împotrivit cheltuielilor pentru celebrarea „înscăunării” sale, apreciind că astfel de costuri nu sunt justificate, în condițiile în care este necesară economisirea fondurilor și gestionarea atentă a tuturor resurselor. Cam puțin, veți spune. Dar acolo unde nu sunt bani, până și puținul e bun.

2. Și-a respectat promisiunea de a prezenta regulat un video-raport online, tuturor celor ce doresc să consulte pe Internet activitățile primăriei – o inițiativă cu totul și cu totul nouă, menită să consolideze transparența și dialogul cu cetățenii.

3. A aprobat liberul acces la reuniunile susținute de primar și membrii administrației, astfel încât cetățenii să poată participa, solicita informații și prezenta propuneri sau proiecte.

4. S-a declarat în favoarea evaluării opiniilor cetățenilor exprimate online, în legatură cu chestiunile care afectează orașul și locuitorii săi: „Pentru noi este deosebit de important să se cunoască punctele de vedere ale părților interesate, atunci când este vorba despre aspecte-cheie care vizează orașul nostru”.

5. A redus considerabil prețul biletelor de autobuz, facilitând călătoriile urbane ale cetățenilor, grație unor costuri accesibile.

6. A reactivat fluxul lucrativ în domeniul protecției mediului și a riscurilor legate de impactul ambiental în Petrozavodsk.

7. A stimulat activitățile de voluntariat, în vederea efectuării de „curațenie generală” de materiale publicitare neautorizate în oraș. Generațiile tinere au răspuns cu entuziasm la aceasta invitație salutară.

8. A întocmit deja proiecte de restabilire a priorităților de natură industrială în Petrozavodsk.

9. A insistat asupra anulării compensațiilor ce se cuvin la concediere, în cazul funcționarilor administrației locale și deputaților din sovietul local, care sunt aganjați în bază de salariu. Ex- primarul fiind lipsit de suma de 1.2 milioane de ruble rusești.

10. A anulat decizia predecesorului său cu privire la transformarea unor zone de agrement în suprafețe destinate dezvoltării orașului. Din păcate sovietul local nu a susținut proiectul. Din punct de vedere tactic, acesta a fost un eșec, dar strategic a avut mult de câștigat, punând deputații sub furia localnicilor. Astfel a apărut intenții serioase de a dizolva actuala componeață a sovietului local din Petrozavodsk.

 R.I.

      Articole recomandate