Galerie Foto : Castelul Bran din Transilvania. Pe urmele contelui Dracula

La circa 420 km de la Chisinau, pe teritoriu României se află faimosul  Castel Bran denumit si castelul Dracula, este unul dintre cele mai pretioase vestigii istorice din Transilvania. Daca peretii monumentului ar vorbi, ne-ar putea destainui secole intregi de istorie, veacuri de legenda si povesti cum nu s-au mai auzit.

Cea mai reprezentativa legenda a Transilvaniei – cea a lui Dracula sau a lui Vlad Tepes, se leaga si de castelul Bran. Aceasta ni-l infatiseaza pe Vlad Tepes – domnitor in Tara Romanesca in secolul XV – drept un soi de vampir, ce se hraneste cu sangele si carnea dusmanilor.

Aceste amanunte au constituit deliciul multor documentare, filme sau au fost folosite ca strategie de promovare a zonei. In realitate, acesta era doar un domnitor necrutator cu dusmanii, carora le aplica pedeapsa extrema – trasul in teapa.

S-a presupus ca asa zisul Dracula a locuit in Castelul Bran, insa nu s-au gasit niciun fel de dovezi care sa ateste lucrul acesta.

Castelul ramane insa un vestigiu autentic, situat in pasul Rucar-Bran, la 30 km de municipiul Brasov. Este amplasat strategic, pe marginea unei stanci inalte, pentru a spori vizibilitatea asupra zonei.

Castelul Dracula era initial o fortificatie de forma patrulatera neregulata, a caror turnuri au fost construite mult mai tarziu. Cetatea a fost donata reginei Maria a Romaniei in 1920, care a amenajat-o si a transformat-o intr-un veritabil castel, ramas mostenire fiicei sale, principesa Ileana.

In 1948, a reintrat in proprietatea statului roman, deoarece familia regala a fost expulzata. In 1987 au fost incepute o serie de lucrari in vederea restaurarii si amenajarii ca muzeu, iar recent Castelul Bran a fost restituit urmasilor principesei Ileana.

Acestia l-au remobilat cu piese din colectia personala, astfel ca astazi vizitatorii pot admira exponate ce reproduc si reflecta atmosfera regala de la castel.


Castelul Bran se potrivește cu toate stereotipurile din cultura populară privind reședința Contelui Dracula. Poziționarea, relieful înconjurător, scările nesfârșite care urcă spre castel, par toate rupte din faimosul roman a lui Bram Stoker.

Vlad Țepeș, domnitorul român care a intrat în legendă ca Dracula, a trăit în Castelul Bran pentru o scurtă perioadă de timp, în calitate de oaspete.

Nu există alte legături în istorie între Vlad Țepeș sau Dracula și Castelul Bran. Însă mitul că în Transilvania a trăit un vampir sângeros dăinuie și astăzi, iar Castelul Bran ramâne fidel poveștii și orice turist își poate imagina cu ușurință viața Contelui între zidurile reci ale castelului.

Vizitatorii castelului pot admira expoziții de ceramică, trofee de vânătoare, mobilier de epocă și arme și armuri.

De asemenea, poți vedea dormitorul Reginei Maria, dormitorul Regelui Ferdinand, salonul de muzică și biblioteca, pentru a numi doar câteva dintre numeroasele încăperi deschise publicului.

Iar bonusul este terasa castelului, de unde poți admira o priveliște minunată asupra împrejurimilor.

După incursiunea în istorie și legendă, nu rata o plimbare prin stațiunea Bran.

Poți porni pe cărările care urcă pe culmile ce srăjuiesc Trecătoarea Bran sau te poți opri la unul dintre restaurantele cu specific local pentru o masă copioasă și o cupă de vin roșu.

      Articole recomandate