În 2012, un eveniment major produs de Soare ar putea pune capăt civilizaţiei umane. El s-a mai produs şi în trecut, iar impactul a fost foarte puternic. Tehnologia noastră se poate dovedi acum punctul slab.
La 1 septembrie 1859, astronomul Richard Carrington a urmărit o explozie solară incredibilă cu ajutorul telescopului său. După scurt timp, cerul s-a colorat în aurore multicolore. În zonele în care era întuneric, noaptea a devenit luminoasă, scrie Sott.
Atunci s-a produs o cădere în masă a căilor de comunicaţie prin telegraf. Dacă o asemenea explozie solară s-ar produce azi, civilizaţia noastră ar intra într-o criză fără precedent. Suntem atât de dependenţi de tehnologie, încât tăierea oricărui astfel de mijloc de comunicare sau afectarea reţelei de energie electrică se poate dovedi factorul decisiv.
Ce putem face
O furtună solară puternică poate cauza de 20 de ori mai multe pagube decât a facut uraganul Katrina în SUA. Am putea scăpa cu pagube mai mici dacă am putea prezice astfel de furtuni solare cu mai multă precizie.
Anul 2012 a devenit sinonim cu Apocalipsa. Până acum, calendarul civilizaţiei Maya a fost invocat pentru a afirma că anul viitor va aduce sfârşitul lumii. Acum se discută mai mult despre rolul fatal al Soarelui.
Suntem mai expuşi decât în trecut
Este clar că planeta noastră nu va suferi o extincţie cauzată de erupţiile vulcanice sau cutremure, susţin specialiştii. Ea se poate petrece din cauza impactului unei comete sau al unui asteroid. Sau din cauza producerii unei furtuni solare precum cea înregistrată în anul 1859.
Evenimente solare de intensitate mare s-au mai produs în anii 1972 şi 1989. Cel din 1972 i-a determinat pe operatorii americani din domeniul energiei electrice să modifice structura de transport a energiei. În 1989, furtunile geomagnetice au provocat o pană de curent de 9 ore care a afectat 6 milioane de canadieni.
În decembrie 2005, razele X provenite de la o furtună solară au întrerupt comunicaţiile GPS timp de 10 minute. Nu este mult, însă ne putem imagina în ce măsură este afectat un avion ghidat de acest sistem.
Tehnologia, cea care ne ajută atât de mult acum, se poate întoarce împotriva noastră. Astrofizicianul Michio Kaku este de părere că urmarea unei furtuni solare ar fi şi lipsa hranei pe Terra, ducând la conflicte majore între oameni. Ea ne-ar întoarce cu câteva sute de ani în urmă.
Sursa: ziare.com