„Fuck you, conduci prea repede!”

Locuitorii unui sat din nordul Franţei au avut neplăcuta surpriză de a observa o înjurătură pe un ecran-radaramplasat în localitate, în cazul în care limita de viteză cu care rulau vehiculele era depăşită.

Timp de o săptămână, şoferii care au trecut prin localitatea Eaucourt-sur-Somme, din regiunea Picardia, (nordul Franţei) au putut citi pe ecranul radarului expresia „Fuck You”, în limba engleză, în cazul în care depăşeau limita de viteză de 50 de kilometri pe oră.

„Eroarea” tehnică a fost îndreptată abia la sfârşitul săptămânii trecute, după ce publicaţia Le Courrier Picard a scris despre chestiunea cu prina şi a postat drept probă şi o înregistrare video, un „flagrant” cu ecranul-radar care înjură.

Este vorba despre un aparat „pedagogic” destinat sensibilizării şoferilor asupra pericolelor vitezei. Asigurătorul AXA este cel care a oferit acst radar localităţii, deoarece întreaga comună participă la programele de prevenţie rutieră, Axa Prevention. Directorul programului, Eric Lemaire, a fost foarte supărat când a aflat de „insolenţa” radarului instalat în comună. „Este o farsă? Totul este un program informatizat şi, în parte, personalizabil. Acesta trebuie să fi fost deturnat de la scopul iniţial”, a spus Lemaire.

„De vină este un colaborator care se ţine de farse”, s-a scuzat la rândul său Jean-Claude Bouton, directorul companiei JCB care produce radarele din comună.

În mod normal, pe ecranul conectat la radar trebuie să apără viteza cu care rulează fiecare vehicul. „Angajatul a vrut să îmi arate că pe ecran încape doar un text foarte scurt, dar a uitat în memoria radarului acea expresie, vizionată  astfel de şoferii care depăşeau viteza”, a explicat Bouton.

farsa nu l-a încântat nici pe primarul comunei, Henri Sannier, care este şi jurnalist la Frace Televisions. „Am trecut de multe ori prin faţa ecranului-radar şi pe jos, şi cu bicicleta sau cu maşina, dar nu am observat nimic. Oricum, eu nu circul cu viteză mare. Nu văd de ce aparatul trebuie să îşi bată joc de oameni, în loc îi avertizeze asupra pericolului vitezei. Noi încercăm să facem maximum posibil pentru securitatea traficului, iar asta nu trebuie să se transforme în farse”, s-a indignat primarul.

După toată tevatura, radarul a fost setat pe „politeţe”, afişând doar mesaje de bun-venit pentru şoferii care circulau cu cel mult 50 km pe oră şi de avertizare pentru vitezomani, cărora le afişa viteza pe care au avut-o când au trecut prin dreptul radarului.

      Articole recomandate