Fotografia cutremuratoare care a câștigat Premiul Pulitzer

Instantaneul a fost realizat de fotograful Massoud Hossaini in data de 6 decembrie 2011, in centrul capitalei afgane Kabul.

Fotografia o surprinde plangand pe Tarana Akbari, o fetita de 12 ani, dupa un atentat cu bomba in timpul unei ceremonii religioase langa sanctuarul Abul Fazel din centrul orasului Kabul.Aceasta imagine i-a adus fotografului afganMassoud Hossaini, afiliat AFP, primul premiu Pulitzer din cariera, la categoria „Fotografie de breaking news”.

Tarana inca plange cand isi aminteste de ziua aceea, dar a reusit sa ofere un mic zambet intr-un interviu timid acordat AFP in casa ei modesta.Imaginea pentru ea inseamna foarte putin, dar cand o priveste se intreaba: „Cum de sunt in viata? Vad morti in jurul meu si totusi eu am supravietuit„.

Massoud Hossaini s-a nascut in Kabul, la data de 10 decembrie 1981, in timpul ocupatiei sovietice.Familia fotografului a fugit in Iran, cand el avea numai 6 luni, dupa ce tatal lui, opozant al sovieticilor, a fost arestat de regimul comunist.Hossaini a terminat liceul in 1996, cand a luat nastere„Miscarea Reformisa” in Iran, si s-a alaturat acesteia ca activist politic.Ca activist, acesta a realizat cat de important este sa inregistrezi evenimentele la care esti martor, asa ca a ales sa se indrepte catre fotografie.

Dupa atentatele de la 11 Septembrie si inceperea razboiului impotriva talibanilor, Hossaini s-a intors in Afganistan. Era inceputul lunii februarie 2002.Intors in tara natala s-a alaturat centrului cultural Aina org., infiintat de fotograful National Geographic Reza Deghati.S-a perfectionat in arta fotografica sub indrumarea lui Manoocher Deghati, un fotograf multi-premiat.In 2007, Hossaini s-a alaturat agentiei France-Presse si a inceput sa realizeze fotoreportaje despre razboiul contra terorismului.

      Articole recomandate