Floarea de mac culeasă de pe un câmp de luptă din Primul Război Mondial şi conservată până astăzi

Cea mai veche floare de mac din Marea Britanie, care a fost culeasă de pe un câmp de luptă în timpul Primului Război Mondial şi conservată până astăzi, a fost donată Legiunii Britanice Regale (Royal British Legion).

Florile de mac se găseau pe câmpurile de luptă din Franţa şi Belgia, iar de atunci au devenit un simbol al amintirii războiului. Cea mai veche floare de mac din Anglia a fost culeasă în 1916 în timpul unei lupte sângeroase din Arras, Franţa. Tânărul de 17 ani care a cules-o, soldatul Cecil Roughton, a trimis floarea acasă lipită de o hârtie cu un bilet pe care scria: „Suvenir din luptă din tranşeele de lângă Arras, mai 1916”.

Cecil Roughton a supravieţuit războiului şi s-a întors acasă, unde s-a căsătorit cu Dorothy Gregory. Cuplul a avut doi copii, Anne şi John, Dorothy a murit în 1966, iar Cecil în 1977, la 81 de ani.

Familia a păstrat floarea de mac într-un carnet timp de 95 de ani. Nigel Humphreys (72 de ani), care a făcut şi el parte dintr-un regiment de infanterie – the Royal Green Jackets, s-a hotărât să conserve floarea aşa cum se cuvine. „Probabil că este cea mai veche floare de mac din timpul Primului Război Mondial. Este un pic veştejită, dar încă se poate recunoaşte ce fel de floare este”, spune Humphreys. El a cerut ajutorul unor restauratori din Wales care au lucrat două săptămâni la conservarea florii.

      Articole recomandate