Fiica şefului Google face dezvăluiri inedite despre vizita din Coreea de Nord

koreya

Sophie Schmidt, fiica presedintelui Google, a postat pe Internet cateva impresii despre controversata vizita pe care cei noua reprezentanti ai companiei americane au facut-o in Coreea de Nord, scrie CNN in editia online.

Tanara a descris experienta ca fiind “una foarte, foarte rece” si “ foarte ciudata”. “E greu de spus cat de multe putem dezvalui din ce am vazut la Phenian, despre cum este de fapt Republica Populara Democrata Coreeana. Calatoria noastra a fost un melanj de intalniri la nivel inalt si vizionari atent regizate, presarate din cand in cand cu momente de umanitate. Nu am avut absolut nicio interactiune cu oamenii din afara celor indicati de autoritati”, a marturisit Sophie Schmidt.

Potrivit femeii, la sosirea in Coreea de Nord toti oaspetii au fost rugati sa declare daca au asupra lor „dispozitive letale, GPS-uri sau publicatii de orice fel”. Au avut acces la serviciul de telefonie mobila din tara, dar nu si la internet, trebuind sa se multumeasca doar cu reteaua locala de intranet, pe care Schmidt a descris-o ca fiind „o gradina fortificata, cu un continut atent filtrat”.

Unul din lucrurile care i-au uimit cel mai tare pe reprezentantii delegatiei americane a fost vizita la biblioteca electronica a Universitatii Kim II Sung, unde aproximativ 90 de oameni se aflau in fata calculatoarelor. Totul parea insa regizat, avand in vedere ca doar cativa dintre ei foloseau cu adevarat computerele, in timp ce restul doar se uitau impasibili la ecrane.

Cand grupul nostru a intrat – o multime zgomotoasa, cu presa dupa noi, nici macar unul dintre ei nu si-a ridicat privirea din ecrane. Nici unul nu a intors capul, nici unul a avut vreo reactie. Puteau la fel de bine sa fie manechine”, a scris fiica presedintelui Google.

Nimic din ce am auzit sau am citit inainte nu m-a pregatit cu adevarat pentru asta. Cu cat ma gandesc mai mult la ce am vazut, cu atat devin mai confuza”, a adaugat tanara.

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, si-a exprimat dorinta de a dezvolta partea tehnologica si industriala din tara sa, insa planurile regimului de la Phenian raman deocamdata secrete.

Google si-a extins prezenta pe continentul asiatic in ultimii ani, dar cenzura din aceasta zona pune in continuare probleme. Eric Schmidh lucreaza in prezent la o carte despre abilitatea internetului de a impulsiona oamenii care traiesc sub regimurile dictatoriale.

Una peste alta, tehnologia disponibila in prezent in Coreea de Nord este foarte limitata. In timp ce lumea devine tot mai interconectata, decizia Coreei de Nord de a se izola din punct de vedere virtual ii va afecta cresterea economica”, a declarat presedintele gigantului Google.

      Articole recomandate