Festivalul Filmului Francofon, la cea de-a 14-a ediție. Bon festival à tous !

FES1

Pentru toți cei pasionați de Pentru al 14-lea an consecutiv, Festivalul Filmului Francofon va marca Zilele Francofoniei în Republica Moldova. 

Alianța Franceză din Moldova, cu sprijinul Ambasadei Franței în Moldova, al Ambasadei Canadei, de TV5MONDE și al partenerilor săi Orange, Lafarge și Le Bridge, organizează tradiționalul său Festival al Filmului Francofon între 22 și 30 martie la Chișinău, cinematograful Gaudeamus, dar, de asemenea, la Tiraspol la 24 martie și în orașul Bălți la 26 martie.

Programul din acest an cuprinde 14 filme recente pentru toate categoriile de public și multe alte surprize publice! Această selecție va onora atât regizori francofoni renumiți în lumea cinematografiei – Bruno PODALYDES, Michael HANEKE, François OZON, Jacques AUDIARD – cât și actori, a căror reputație la fel este una strălucită – Juliette BINOCHE, Marion COTILLARD, Pierre RICHARD, Diane KRUGER, Romain DURIS, Catherine FROT, Fabrice LUCCHINI, etc.

De asemenea, în acest an, festivalul va pune în lumina reflectoaelor noi talente : Léa SEYDOUX, care o interpretează pe Sidonie LABORDE în « Les Adieux à la Reine », Mattias SCHOENAERTS, care a primit Premiul César pentru cel mai bun actor debutant în 2013 pentru rolul său în « De rouille et d’os », sau Déborah FRANCOIS, care a jucat rolul lui Rose PAMPHYLE dans « Populaire ».

Publicul va putea să vizioneze, de asemenea, filme apreciate de critici, cum ar fi « Ernest et Célestine », Premiul César pentru Cel mai bun film de animație în 2013, și « Amour », Palme d’Or la Cannes în 2012, Premiul César pentru Cel mai bun film francez în 2012. În mod similar, festivalul itinerant va oferi publicului de la Bălți și Tiraspol posibilitatea de a descoperi 4 filme pentru toate categoriile de public.

Inaugurarea oficială a Festivalului va avea loc sâmbătă, 22 martie la ora 18:00 la Cinematograful Gaudeamus, în prezența lui Xavier PALUD și Laurent COUSON, respectiv regizorul și compozitorul coloanei sonore a filmului « A l’aveugle », film care va fi proiectat cu această ocazie. Publicul va avea apoi posibilitatea de a discuta cu regizorul și compozitorul coloanei sonore a filmului.

Publicul de la Tiraspol la fel va putea să-i întâlnească luni 24 martie la cinematograful Tiraspol în cadrul festivalului itinerant. Pentru prima dată în 14 de ani de existență, Festivalul Filmului Francofon va fi încheiat cu proiecția unui film canadian. Astfel, proiecția filmului « Diego Star » se va face, în prezența regizorului său, Frédérick PELLETIER, după care va răspunde la întrebările din partea publicului.

Intrarea este GRATIS! Mai multe detalii găsești pe pagina de Facebook a evenimentului.
Bon festival à tous !

festival

      Articole recomandate