Femeile au devansat timpul lor in stiinta

Cu ocazia Festivalului stiintei, care se desfasoara in aceste zile la Paris, organizatorii aduc un omagiu femeilor de stiinta, care prin munca lor au revolutionat domeniile in care au excelat.

Fie ca vorbim de chimie, astronomie, matematica, biologie, in ultimul secol femeile savant, chiar daca nu toate au primit prestigiosul premiu Nobel, au adus contributii importante in dezvoltarea stiintelor per ansamblu.

Publicatia Futura Science, impreuna cu organizatorii evenimentului stiintific care are loc la Paris in aceste zile, au realizat un top al primelor 20 de femei din lume care au avut contributii majore in dezvoltarea cunoasterii umane.

Fie ca vorbim de nume cunoscute publicului larg, Marie Curie, Caroline Herschel, Dian Fossey sau mai putin cunoscute Lady Ada Lovelace, Leavitt Henrietta, Barbara McClintock, Henrietta Swan Leavitt – toate sunt demne de a fi cunoscute si omagiate de posteritate.

1. Irene Joliot Curie (1897-1956) – chimist, fizician si om politic, laureata a Premiului Nobel pentru Chimie, ca si mama sa Marie Curie. Este cea care a descoperit radioactivitatea artificiala primind Nobelul in 1935 pentru meritele sale. Avand studii in actiunea neutronilor asupra elementelor grele poate fi considerata si precursoarea fisiunii nucleare. Din 1946 a fost director al Institutului Radium de la Paris fiind si cea care a creat Comisariatul pentru Energie Atomica.

2. Emmy Nother – matematician german – este cea care a continuat operele lui Karl Schwarzchild si David Hilbert. In 1933 se repatriaza in SUA de teama pericolului nazist, fiind profesor la Bryn Mawr College. Are contributii importante in algebra, teoria grupurilor, algebra non comutativa, topologie, si fizica teoretica. Emmy Nother este cea care postuleaza principiul simetriei, al echivalentei intre legile de conservare si invarianta legitatilor fizice.

3. Chien Shiung Wu, Madame Wu,(1912-1997) – specializata in elemente de fizica nucleara, participanta la Proiectul Manhatan, este cea care descopera neconservarea paritatii in anumite reactii nucleare. Din 1936 este profesor la Berkeley, fiind femeia care rateaza de doua ori Premiul Nobel in Fizica, il pierde in favoarea lui Lee si Youg, iar a doua oara in fata lui Ernest Lawrence, cu care a lucrat, inventatorul ciclotronului.

Este prima femeie profesor la Departamentul de Fizica al Universitatii Princenton si prima doamna careia i se decerneaza de aceasta universitate titlul de doctor honoris cusa. In 1975, devine prima femeie presedinte a Societatii Americane de Fizica, iar ca si recunoastere a meritelor sale primeste in 1978 medalia Wolf echivalent al Nobelului.

4. Marie Curie – nascuta Sklowska (Varsovia 1867- 1934). Este prima femeie recunoscuta international de comunitatea stiintifica ce revolutioneaza fizica si matematica. In Franta studiaza incepand din 1891 matematica cu Paul Painleve si Paul Appel, iar fizica cu ilustrii Leon Brillouin si Gabriel Lippmann. Este cea care incepe ceea ce in istoria stiintei este cunoscut sub numele de epoca Curie, fiind cea care a dat nastere a doua generatii de laureati ai Premiului Nobel.

In 1906 este profesor de stiinte la Sorbona, iar recunoasterea meritelor sale ii aduce un Nobel in 1911.

5. Marie Sophie Germain – matematician francez, care a semnat sub pseudonimul Antoine August Le Blanc – monsieur Le Blanc. Este cea care ataca Teorema lui Fermat si o rezolva pentru cazul limita cand x,y,z sunt divizibile cu patratul lui n.

6. Hypathia din Alexandria (sec IV i.e.n) – fica lui Theon, ultimul director al vestitei biblioteci elene. Moare in masacrul realizat de crestini in 415, fiind prima femeie din istorie cu preocupari majore si inalte cunostiinte in filozofie, matematica si astronomie. Ca un omagiu al existentei sale a fost realizat si filmul Agora, in 2009.

7. Lady Ada Lovelace – fiica poetului Byron (sec.XIX). Cunoscandu-l in 1815 pe Charles Babbage, inventatorul masinii analitice de calcul, poate fi considerata prima creatoare de limbaje formale pentru masini de calculat. Este matematiciana britanica ce a scris primul program pentru masina analitica a lui Babbage, ea ramane in istorie ca fiind primul programator.

Ca o recunoastere a meritelor sale este realizat proiectul lui Babbage, iar in 1978 numele sau este dat unui limbaj informatic Ada, realizat in SUA in 1977.

8. Lise Meitner – Incepand cu 1901 studiaza fizica la Universitatea din Viena cu Ludwig Boltzmann, apoi la Universitatea din Berlin cu Max Plank si Otto Hahn. Este cea care explica instabilitatea elementelor mai grele decat uraniul, iar alaturi de Otto Hahn in 1918 descopera protactiniul, un lement rar. Din 1938 se refugiaza in Suedia datorita extinderii nazistilor in Europa. Rateaza Nobelul in 1944 in favoarea lui Otto Hahhn.

9. Emilie du Chatelet – Prima femeie recunoscuta pentru studiile sale de Bernoulli, Euler si Reamur. Pasionata de fizica si de analiza matematica a lui Leibniz, este prima femeie care scrie Academiei Franceze de Stiinte, fiind recunoscuta ca fiind cea care a tradus Principiile matematice ale filozofiei naturale a lui Newton, in 1756.

10. Caroline Herschel –  Alaturi de fratele sau astronom amator, descopera planeta Uranus. Obtine medalia de aur a Academiei Ragale din Londra, fiind considerata si prima femeie astronom.

      Articole recomandate