Fascinaţia comorilor ascunse: top 5 tezaure descoperite în Moldova

2

Fascinaţia comorilor ascunse este un fenomen care trezeşte în sufletele multora un fel de emoţie electrizantă, cu atât mai dificil de explicat, cu cât ideea de comoară reprezintă pentru fiecare, altceva.

Raportându-ne însă strict la conceptul de tezaur, fără implicaţii de natură metaforică, Moldova se poate mândri cu deţinerea unor preţioase astfel de comori, descoperite mai mult sau mai puţin întâmplător, cu ocazia efectuării de săpături arheologice sau în urma demarării unor lucrări agricole sau de construcţii.

Cele mai valoroase astfel de tezaure sunt expuse în cadrul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie din Chişinău – iată o listă cuprinzând cinci dintre acestea, considerate deosebit de preţioase:

1.Colierul de aur de la Dubăsari

F1

Este poate cea mai faimosă piesă descoperită pe teritoriul ţării noastre, în 1980, prezentând ornamente care reproduc capete de lei, unite de o plăcuţă cu forme de răţuşte.

Acest splendid obiect de podoabă datează din secolul al IV-lea î.H., este realizat din aur, cântărind 814 grame şi a fost evaluat, la data descoperirii sale, la circa 46 de mii de dolari americani.

2.Tezaurul de la Olăneşti, Ştefan Vodă

F2

Descoperit în 1960, este considerat unicat pe întregul continent european, graţie componenţei sale: 6 coifuri deosebite şi un opaiţ din bronz, inscripţionat în elenă, cu o dedicaţie zeiţei Artemis. Piesele sunt provenite de la trupele unuia dintre conducătorii oştii lui Alexandru Macedon, pe nume Zoperion.

3.Tezaurul de la Stolniceni, Hînceşti

F3

În 1996, absolut întâmplător, un grup de muncitori au descoperit o cană din lut, conţinând 54 de monede: 10 tetradrahme de argint emise în vremea lui Filip al II-lea şi 44 de drahme din colonia grecească Histria.

4.Tezaurul de la Lozova, Străşeni

F4

Deşi conţine mai multe piese deosebit de interesante, din bronz, integrale sau fragmentate, cel mai preţios element al acestei comori este reprezentat de aşa-numitul Ciocan-Sceptru, un simbol indiscutabil al puterii, în intervalul cuprins între secolele XIV-XII î.H..

Tezaurul a fost descoperit în anul 1960.

5.Tezaurul de la Orheiul Vechi

F5

Este vorba despre o colecţie care conţine 62 de lingouri de argint (13 kilograme), reprezentând prada unei hoarde de tătari, depozitată într-un ulcior de lut, caracteristic perioadei în care Hoarda de Aur se afla la apogeul puterii sale.

red

Multe comori aşteaptă însă să fie încă descoperite, teritoriul Moldovei reprezentând un fel de tărâm după care le lasă gura apă multor căutători străini, dar legislaţia ţării noastre interzice cu desăvârşire efectuarea de astfel de expediţii.

Căutătorii ilegali de comori umblă pe urmele arheologilor pentru a depista locurile unde se fac săpături. În plus, aceştia cunosc care situri sunt mai bogate în materiale arheologice, unde stratul cultural este mai bine păstrat. Se cunoaşte că cele mai valoroase sunt siturile de la Orheiul Vechi şi cel de la Costeşti, unde a fost în secolul XIV un important oraş tătaro-mongol”, susţine Gheorge Postica, preşedintele Centrului de Cercetări Arheologice.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate