Reprezentanţii reţelei de socializare Facebook le cer celor peste 900 de milioane de utilizatori activi să le pună la dispoziţie numerele de telefon. Activitatea face parte dintr-un efort de sporire a securităţii pe Facebook şi vine după ce mai multe atacuri informatice au avut loc asupra site-urilor precum LinkedIn şi eHarmony, informează Daily Mail.
Milioane de utilizatori ai reţelei de socializare au observat deja un link în partea superioară a câmpului ”News Feed” unde li se cere să urmeze „câteva ponturi simple de securitate”.
Cei care accesează acest link sunt direcţionaţi către pagina de securitate a site-ului unde sunt rugaţi să aleagă o parolă unică şi li se oferă un tutorial despre modul în care pot detecta o înşelătorie online.
Utilizatorii sunt rugaţi apoi să îşi ofere numărul de telefon ca modalitate de a-şi securiza contul.
Această măsură funcţionează, după spusele reprezentanţilor Facebook, pentru că atunci când un utilizator confirmă numărul său de telefon, el permite site-ului să şteargă automat parola în cazul în care asupra contului lor se desfăşoară un atac informatic.
Reţeaua de socializare va trimite apoi un mesaj utilizatorului prin care îl va informa că parola contului său a fost schimbată.
Această modalitate este preferată în locul celei prin care utilizatorilor le este trimis un e-mail pentru că multe dintre mesajele de acest gen sunt ignorate, fiind considerate a fi neimportante, şi sunt apoi şterse, potrivit reprezentanţilor Facebook.
Reprezentanţii reţelei de socializare au anunţat că mesajul de securitate, văzut deja de milioane de utilizatori, va apărea pe toate conturile în decursul următoarelor câteva zile.
Ei neagă, de asemenea, că el ar avea vreo legătură cu atacul recent asupra platformei LinkedIn, când circa 6,5 milioane de parole ale unora dintre cei 161 de milioane de utilizatori au apărut online pe site-ul InsidePro.com.
Un atac similar a avut loc la începutul lunii asupra utilizatorii eHarmony, unul dintre cele mai populare site-uri matrimoniale din lume. Compania, care are peste 20 de milioane de utilizatori, a confirmat că parolele au fost compromise, dar nu a făcut public numărul exact al acestora, în ciuda faptului că experţii în tehnologie au aproximat că el s-ar afla în jurul cifrei de 1,5 milioane.