Explozie la o uzină nucleară din Franţa,Japonia 2?

O explozie s-a înregistrat luni la uzina nucleară Marcoule, situată în sudul Franţei, într-un centru de tratare a deşeurilor care aparţine unei filiale a EDF (Electricite de France), generând un risc de scurgere radioactivă, au anunţat pompierii şi prefectura. Explozia s-a soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi, au informat pompierii, citaţi de France 3 în pagina electronică.

Un perimetru de securitate a fost instalat din cauza riscurilor de scurgeri, au precizat pompierii.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului francez al Energiei a confirmat că explozia „nu a ocazionat scurgeri radioactive”.

Accidentul s-a produs în urma unui incendiu la o instalaţie de stocare a deşeurilor radioactive. Acesta a provocat o explozie care, potrivit pompierilor, s-a soldat cu un mort şi patru răniţi.

Potrivit unui purtător de cuvânt al EDF, societate a cărei filială Socodei exploatează centrul situat la Marcoule, „acesta este un accident industrial, nu un accident nuclear”.

„În acest tip de furnal, există două tipuri de deşeuri: deşeuri metalice (vane, pompe, unelte) şi deşeuri combustibile precum mănuşile sau salopete de lucru ale tehnicienilor”, a declarat el.

„Incendiul declanşat de explozie a fost controlat”, a adăugat EDF.

Midi Libre informează la rândul său că în urma exploziei a murit o persoană, găsită carbonizată, şi alte patru au fost rănite, dintre care una foarte grav. Aceasta a fost transportată de urgenţă, cu elicopterul, la Centrul medical universitar Lapeyronnie, din Montpellier. Cele trei persoane rănite uşor au fost transportate la centrul medical din Bagnols-sur-Ceze.

Autorităţile nu au luat măsuri de izolare contra radioactivităţii în satele din împrejurimi, precizează Midi Libre.

Prefectura a anunţat că explozia a generat un risc de scurgere radioactivă, dar Comisariatul pentru Energie Atomică (CEA) a dat asigurări că deocamdată nu a măsurat radioactivitate în exteriorul uzinei, relatează Europe 1 în pagina online.

Prefectura Gard a precizat de asemenea pentru agenţia Reuters că nu s-au înregistrat scurgeri radioactive, deşi există riscuri în acest sens, transmite Le Figaro în ediţia online.

Uzina afectată de explozie, specializată în tratarea materiilor radiologice, este exploatată de SOCODEI. Incidentul s-a produs în centrul Centraco al societăţii Socodei, o filială a EDF, potrivit unui purtător de cuvânt al CEA, citat de Le Figaro.

Centrul de tratare şi condiţionare a deşeurilor de slabă activitate (Centraco) este situat în localitatea Codolet, dar depinde de uzina nucleară Marcoule.

      Articole recomandate