Experimente care demonstrează cât de puține lucruri cunoaștem despre natura umană

Uneori oamenii sunt încredințați că pot descifra în totalitate comportamentul semenilor lor, intuindu-le cu mare precizie, modul în care vor reacționa într-o situație dată, dar aceasta este numai o iluzie.

In realitate, mintea umana este mult mai complicata decat s-ar putea crede – omul demonstreaza un comportament imprevizibil si cu atat mai fascinat, dupa cum reiese dintr-un material oferit de Adme.ru.

Iata, in cele ce urmeaza, o lista cuprinzand cateva experimente care dezvaluie tocmai acest paradox:

1.Butonul mortii

F1

In anul 2000, artistul Marco Evaristti, a expus intr-una din galeriile sale de arta, zece mixere pline cu apa, in care innotau pestisori rosii. Vizitatorii erau liberi sa ucida pestii, prin simpla apasare a unui buton. Timp de o ora, nimeni nu a recurs la un astfel de gest plin de cruzime fata de micutele vietuitoare, dar dupa o vreme, unul din vizitatori, „a cedat tentatiei” si a apasat pe buton. Ce a urmat? Politia nu a intarziat sa se prezinte la locul faptei, curentul a fost intrerupt de indata, iar directorul galeriei a fost amendat, fiind acuzat de cruzime fata de animale. Experimentul a demonstrat ca din pricina unei atmosfere tensionate, mai devreme sau mai tarziu, apare un subiect care nu suporta acest stres si apasa pe butonul mortii.

2.Oamenii modeleaza realitatea dupa cum le convine

F2

In 1993, cativa de oameni de stiinta din Ohio, au fardat un grup de femei, aplicandu-le false cicatrici sau vanatai pe fata, apoi le-au invitat sa se priveasca in oglinda, informandu-le ca vor trebui sa se prezinte astfel in public. In realitate insa, cicatricile le-au fost acoperite cu o alta crema speciala, astfel incat sa devina invizibile. Femeile, convinse ca au dobandit un chip schimonosit, s-au declarat ulterior victime ale unor discriminari inexistente, afirmand ca ar fi fost insultate din pricina aspectului lor dezagreabil.

3.Perceptia selectiva

F3

Un actor s-a adresat unui pieton oarecare, cerandu-i informatii pe strada. Oprindu-se intr-un loc cu trafic pietonal intens, printre cei doi, s-au perindat in timpul discutiei, cateva persoane, impiedicand contactul vizual continuu. Dupa cateva momente, actorul a fost inlocuit cu un altul, avand o infatisare complet diferita, dar interlocutorul sau nu a notat nimic suspect si a continuat sa-i ofere informatiile solicitate initial. Neatentia subiectului supus experimentului este mult mai frecventa in viata de zi cu zi, oamenii fiind caracterizati de ceea ce se cheama „perceptie selectiva”, concentrandu-si atentia pe ceea ce au de facut si nu asupra interlocutorilor lor.

4.Vointa influenteaza succesul personal

INTRE-VOINTA-SI-PUTIRINTA-836x600

Oamenii de stiinta au demarat un studiu cu 40 de ani in urma, demonstrand ca persoanele lipsite de vointa inca din copilarie, nu se bucura de prea mult succes in viata, in timp ce subiectii care demonstrau inca de la varste fragede rabdare si autocontrol, au izbutit sa faca fata cu brio incercarilor vietii, croindu-si drum chiar si prin situatii din cele mai dificile.

5.Omuletul sadic dinlauntrul nostru

F5

Un experiment incredibil, efectuat in subsolurile Universitatii Standford, a demonstrat ca oamenii pot ascunde sub carapacea de persoane cumsecade, o cruzime de neimaginat. Un grup de voluntari a fost impartit in doua echipe, care trebuiau sa-si petreaca patru saptamani intr-o inchisoare amenajata special la subsolul institutului. O echipa a primit rolul „prizonierilor”, iar cealalat, rolul „gardienilor”. Acestia din urma au fost echipati cu bastoane de cauciuc si ochelari cu lentile inchise la culoare, pentru a-si ascunde privirea, dar au primit instructiuni precise, fiind atentionati ca vor trebui sa „supravegheze” prizonierii fara sa utilizeze forta.

A doua zi, prizonierii s-au razvratit, iar gardienii i-au potolit cu stingatoarele de incendiu. Apoi i-au silit sa doarma goi, direct pe beton. Lucrurile nu s-au oprit aici: la scurta vreme, utilizarea dusurilor si a toaletei a devenit un privilegiu. Sadismul si cruzimea au crescut progresiv – gardienii au inceput sa-si bata joc de prizonieri si i-au lasat fara paturi peste noapte. Un participant, intrat in greva foamei, a fost inchis intr-un dulap.

Experimentul a trebuit sa se incheie dupa numai o saptamana, altminteri lucrurile tindeau sa scape de sub control.

In ciuda exemplelor enumerate mai sus, oamenii sunt capabili si de fapte marete, generate de o surprinzatoare forta de a face bine, de a-si ajuta semenii si de a rezista multor tentatii nebanuite – iata de ce, natura umana ascunde multe taine indescifrabile pentru oamenii de stiinta si ramane inca un mister de nepatruns.

      Articole recomandate