Europa – tărâmul cu 800 de mii de sclavi

2

Uniunea Europeană constituie un teritoriu pe suprafața căruia activează 3.600 de organizații criminale, ale căror tentacule operează cu abilitate în domeniul exploatării a circa 800 de mii de persoane.

Este vorba despre munci din cele mai degradante, prostituție, spălare de bani, distribuire de droguri, trafic de organe și de arme, dar și de munca la negru, desfășurată în ambiente de lucru neînregistrate oficial, care într-un fel sau altul, scapă ochiului vigilent al autorităților, relatează Der Spiegel.

Potrivit raportului oficial întocmit de Comitetul CRIM – un organism special al Parlamentului European, care luptă împotriva crimei organizate și monitorizează activitățile spălării de bani și corupției în Europa – fenomenul a atins cote alarmante.

Datele cuprinse în document, dezvaluie faptul că sumele care se obțin de pe urma acestor activități ilegale, se ridică la circa 25 de miliarde de euro pe an.

În plus, raportul relevă și nivelul amețitor la care a ajuns flagelul „Cybercrime”, producând daune economiei europene în valoare de 290 de miliarde de euro.

Corupția, la rândul său, constituie o „amenințare serioasă”, având în vedere că în sectorul public se înregistrează 20 de milioane de cazuri, cărora le corespunde un flux financiar de 120 de miliarde de euro anual, precizează sursa.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate