Euro 2012: Spania se califică în finală

Echipa de fotbal a Spaniei s-a calificat în finala EURO 2012, după ce a învins Portugalia cu scorul de 4-2, la loviturile de departajare, miercuri seara, pe Donbas Arena din Doneţk, în prima semifinală a competiţie. Scorul a fost ”alb”, 0-0, atât după 90, cât şi după 120 de minute.

Spania, campioana europeană şi mondială en titre, s-a calificat în ultimul act cu mari emoţii, după ce a făcut un meci modest, salvat doar de prestaţia ceva mai bună din prelungiri. Pentru ”La Roja” au transformat loviturile de departajare Iniesta, Pique, Ramos şi Fabregas, iar pentru lusitani au punctat Pepe şi Nani. Xabi Alonso a ratat pentru spanioli, iar Moutinho şi Bruno Alves de la portughezi. În finală, Spania va întâlni învingătoarea din a doua semifinală, care le opune pe Germania şi Italia, joi, la Varşovia.

Prima repriză a confruntării iberice a fost una ternă, încrâncenată, cu puţin fotbal şi doar câteva ocazii de gol. Portughezii au fost periculoşi în min. 2, când Miguel Veloso a executat un corner cu efect, iar Casillas a fost nevoit să respingă în corner. Cea mai mare ocazie a spaniolilor s-a consemnat în min. 9, când fundaşul Arbeloa a tras fără preluare de la 16 metri, la capătul unei faze prelungite de atac, dar balonul s-a dus puţin peste transversală. Iniesta şi-a încercat şi el şansa, dar mingea trasă de extrema Barcelonei s-a dus peste poartă (29). Campioana mondială şi europeană nu a avut niciun şut pe poartă în prima repriză, totuşi, iar lusitanii au avut două.

Portugalia a început mai bine partea secundă, dar Hugo Almeida a fost imprecis în mai multe rânduri (57, 59, 68). Spania a tras primul şut pe poartă abia în min. 67, prin Xavi, dar Rui Patricio nu a avut probleme.

Ronaldo a beneficiat de două lovituri libere, prima de la circa 30 m (73), iar a doua de la 26 m (84), dar de fiecare dată a trimis peste transversală. Ronaldo a mai avut o şansă mare în min. 90, pe contraatac, dar a tras complet greşit.

Spania a fost mult mai bună în prelungiri, când a avut o ocazie uriaşă, dar Rui Patricio a salvat în faţa lui Iniesta (104), la centrarea perfectă a lui Jordi Alba. Anterior, Navas avusese o poziţie bună de şut, dar a ratat execuţia. Ramos a bătut periculos o lovitură liberă în min. 105+1, însă balonul s-a dus puţin peste poartă. Navas l-a întrebuinţat pe Rui Patricio în min. 111, dar goalkeeper-ul lusitan a reţinut în cele din urmă mingea. Pedro a avut o şansă mare (114), scăpând singur spre poartă, dar a fost deposedat in extremis de Coentrao.

La loviturile de departajare şansa a fost de partea Spaniei, care a ratat o singură dată, faţă de două lovituri ale portughezilor. Starul Cristiano Ronaldo nu a mai apucat să bată, Fabregas transformând lovitura decisivă, care a dus Spania în finală.

      Articole recomandate