Este demonstrat: o înghiţitură de apă îți poate ridica dispoziția

Cercetătorii americani au descoperit, în urma numeroaselor analize, că motivul indispoziției și al impulsivității omului poate fi insuficiența de apă în organism. Fiziologul Lawrence Armstrong din Universitatea din Connecticut a făcut mai multe cercetări în acest domeniu, determinînd că insuficiența de apă cel mai mult influențează asupra celora care participă la cursele maraton, dar şi asupra celor ce stau toată ziua în fața computerului.

EPA539StdImageDupă ce omul pierde primele 1-2% din putere, apar primele simptome de sete și oboseală. Experimentul a durat mai bine de 28 de zile, cuprinzînd voluntari între 20 și 30 de ani, care alergau zilnic pe bandă a cîte 30-40 minute, după care dădeau diferite teste la viteza de reacție, concentrare, capacități cognitive. Ceretătorii au comparat rezultatele înainte și după efortul fizic. Concluzia a fost că femeilor le este mai greu decât bărbaţilor, în materie de efort fizic. Insuficiența de lichid poate provoca dureri de cap şi oboseală. La bărbați acest efort poate duce la stare de nervozitate.

drinking-water

În acest sens, fiziologii recomandă de băut zilnic nu mai puțin de 8 pahare de apă zilnic. Așadar, apa poate avea efecte pozitive. Pentru că aceeași oameni de știință au demonstrat că apa reacționează la mediul înconjurător, chiar și la cuvintele oamenilor. 

Vitalie Cipileaga

      Articole recomandate