Efectul Pinochio: Nasul te dă de gol atunci când minţi

La fel ca şi în cazul lui Pinochio, nasul este un bun indicator atunci când o persoană minte. Însă, spre deosebire de personajul de poveste, se pare că nasul se va încălzi în loc să se alungească atunci când spunem o minciună, relatează Foxnews.com.

Cercetătorii psihologi de la Universitatea din Granada, Spania, au folosit tehnica termografiei pentru a analiza diferenţele de temperatură de pe faţa subiecţilor. Aceştia spun că au descoperit o creştere a temperaturii în regiunea din jurul nasului şi în muşchiul orbital din colţul interior al ochiului atunci când participanţii spuneau o minciună.

De asemenea, au mai descoperit că temperatura feţei scade după ce oameni efectueză o activitate mentală dificilă şi creşte în cazul celor care experimentează un nivel ridicat al anxietăţii.


Oamenii de ştiinţă au spus că aceste efecte ar putea avea legătură cu “insula”, o regiune a creierului implicată în procesul conştiinţei, precum şi în detectarea şi reglarea temperaturii corporale. Minciuna a stimulat activitatea din această regiune.

Pe lângă detectarea emoţiilor, camerele termice ar putea identifica şi beţivii. Potrivit unui studiu realizat anul acesta, cercetătorii de la Universitatea Patras din Grecia au rugat 20 de participanţi sănătoşi să bea în patru runde câte un pahar de bere de 330 de mililitri, la fiecare 20 de minute.

După fiecare pahar, oamenii de ştiinţă au realizat o succesiune de imagini infra-roşii cu feţele lor.Astfel, echipa de cercetători a descoperit faptul că, în cazul persoanelor bete, regiunea din jurul nasului şi din jurul gurii este în general mai fierbinte, în comparaţie cu fruntea, de exemplu. Analiza ştiinţifică care s-a concentrat asupra aşa-numitului “efect Pinochio” reprezintă o parte dintr-o teză de doctorat şi urmează să fie publicată într-o revistă ştiinţifică.

      Articole recomandate