Drepturile moldoveanului – teorie fără aplicaţie, dar cu viitor

drepturile-omului

În Republica Moldova, drepturile omului sunt guvernate de legi şi convenţii juste, menite să protejeze populaţia şi să-i asigure condiţii de viaţă, studiu, exprimare şi toate celelalte libertăţi regăsite într-un stat democratic.

Acest concept constituie însă doar o teorie: „Moldova adoptă legi pentru apărarea drepturilor omului, dar nu le aplică”, scrie IPN într-un amplu material dedicat acestei chestiuni.

Fenomenul se datorează pe de o parte, lipsei de voinţă politică, iar pe de altă parte, resurselor financiare limitate.

Potrivit sursei citate, directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), Vanu Jerenghi, a declarat că aşteptările legate de anul 2014 în acest context, sunt pozitive, întrucât reforma justitiei se află abia la început de drum.

Parteneriatul cu UE este un motiv în plus pentru guvernanţi să adopte legi bune şi să urmărească cum se implementează acestea. Avem legi foarte bune în anumite domenii, dar practicile de implementare şchiopătează. Demnitarii ar trebui să aibă în agenda lor şi implementarea legilor”, a ţinut să sublinieze Jerenghi.

În opinia sa, pentru a se remarca schimbări importante în mentalitatea populaţiei şi în percepţia societăţii faţă de persoanele cu dezabilităţi sau cele afectate de HIV, de pildă, este nevoie de o perioadă destul de îndelungată.

Roxana Iorgulescu 

      Articole recomandate