Drama unui copil: Vinde flori de câmp ca să poată merge la şcoală

Georgică Butacu are nouă ani şi este elev în clasa a III a la Şcoala Oneaga-Botoşani. Orfan de tată şi cu o mamă bolnavă, băiatul culege flori de cîmp şi le vinde orăşenilor ca să poată merge la şcoală. Georgică are planuri mari de viitor: vrea să devină şofer ca să poată pleca din sat şi să scape de sărăcie.

Cel mai mic dintre cei şase fraţi, băiatul vrea din tot sufletul să meargă la şcoală. Ştie că numai aşa poate scăpa de sărăcie. L-a învăţat mama sa, o femeie cu puţină carte dar multă demnitate, ca mai toţi oamenii de la ţară. Văduvă de şase ani şi bolnavă, Elenei Butacu i se rupe inima când ştie că nu are cu ce-şi purta copilul în şcoală.

„ Trei copii mi-au plecat prin lume de sărăcie şi nu mai ştiu nimic de ei. Acasă îl am pe Georgică şi alte două fete. Numai eu ştiu cât de greu îmi este să le pun câte ceva pe masă din alocaţie”, a spus cu lacrimi în ochi femeia căreia i se rupe inima de fiecare dată când Georgică trebuie să plece flămând la şcoală şi cu hainele ponosite. „ Îi place la şcoală şi învaţă bine chiar dacă merge flămând iar colegii îi dau din cornurile lor. Îl ţin şi eu cum pot în şcoală ca măcar el să devină om cu carte şi să îşi facă un rost”, a spus Elena Butacu.

Ideea de a vinde flori de câmp i-a venit lui Georgică, care şi-a făcut calculele ca un om mare. „ Cîmpul e plin de flori frumoase. Cred că oamenilor de la oraş le place să le pună în vază. Nici nu le dau scump. Un buchet mare este un leu dar accept şi mai puţin că oamenii sunt ca şi mine săraci”, a spus Georgică.

20 de buchete de flori a făcut aseară şi a venit cu ele la oraş. S-a învoit astăzi de la şcoală ca să îşi ajute mama să le vândă. „ Jumătate din bani îi dăm pe mâncare iar cu restul îmi cumpăr pixuri şi caiete pentru şcoală. Vreau să merg la şcoală să învăţ carte. Visul meu este să devin şofer ca să pot pleca din sat să scap de sărăcie”, a spus Georgică.

Puţini au fost însă cei care şi-au aplecat privirea asupra puştiului. Unii şi-au găsit chiar timp să îi afle povestea şi au fost impresionaţi. „ Este dureros să vezi un copil atât de trist care încearcă să îşi împlinească un vis. Şi mai dureros este că sunt mii în situaţia lui”, a spus Codruţa Manea, patronul unui magazin care i-a oferit lui Georgică prima sa cămaşă nouă cu care va merge la şcoală , dar şi bani pentru rechizite.

      Articole recomandate