Doi piloţi „obosiţi” au lăsat avionul pe mâna stewardesei şi s-au dus la culcare

pilotiAmbii piloţi ai unui avion Air India care zbura pe ruta Bangkok-New Delhi s-au dus la culcare, lăsând timp de 40 de minute la manşa aeronavei cu 166 de pasageri la bord o stewardesă stagiară.

Incidentul s-a produs în timpul zborului AI 133, la o altitudine de 11.000 de metri.

După ce avionul a luat înălţimea necesară, primul pilot, Ravindra Nath, a spus că are nevoie să meargă la toaletă, a părăsit cabina piloţilor şi s-a dus să doarmă la Business Class.

Procedura standard a companiei Air India prevede ca minimum un pilot să se afle în cabina de pilotaj pentru a ţine sub control zborul şi, dacă este necesar, să oprească pilotul automat şi să preia conducerea aeronavei.

Cu toate acestea, după o jumătate de oră, căpitanul aeronavei, B. K. Soni, a decis să se alăture colegului său. Este adevărat că, înainte, le-a chemat pe cele două însoţitoare de bord, printre care şi stagiara Kanika Kala, şi le-a explicat preţ de câteva minute cum se pilotează un avion.

După aceea, căpitanul a conectat pilotul automat şi s-a retras. Cei doi nu au putut să doarmă mai mult de 40 de minute, întrucât stewardesa stagiară a deconectat accidental pilotul automat şi, speriată, a trezit piloţii.

Incidentul a ajuns în atenţia Direcţiei Generale pentru Aviaţia Civilă din India (DGCA) care a anunţat că piloţii vinovaţi au interdicţie de a mai zbura o perioadă de timp ca urmare a încălcării normelor de siguranţă.

      Articole recomandate