Din paradoxurile diplomației: Putin își va serba ziua de naștere cu Obama, la Bali

putin

Istoria demonstrează că paradoxurile diplomației nu cunosc margini: Vladimir Putin, va trebui să-și serbeze anul acesta, ziua de naștere, alături de Barack Obama, suflând în cele 61 de lumânări, pe tortul de la APEC.

Este vorba despre participarea, confirmată de președintele rus, la reuniunea membrilor grupului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), format din 21 de țări, eveniment care se va desfășura în perioada 7-8 octombrie, în Indonezia, la Bali.

Barack Obama și-a anunțat la rândul său, prezența la summit, astfel încât, cei doi șefi de state se vor afla împreună, în data de 7 octombrie, când Vladimir Putin va împlini 61 de ani.

Un prilej interesant pentru o strângere de mână călduroasă, între două personaje marcante de pe actuala scenă politică internațională, care nu va putea fi trecut cu vederea de observatori, nu numai pentru rolurile importante pe care aceștia le dețin în contextul echilibrului de forțe la nivel global, ci și grație frecventelor divergențe de opinii care le condimentează relația.

Întâlnirea ar putea fi catalogată drept o stranie coincidență, dacă nu ar fi evident că agenda internațională satisface de această dată, întortocheatele raționamente ale lui Vladimir Putin, cunoscut pentru atenția deosebită pe care a acordat-o în fiecare an, sărbătoririi propriei zile de naștere și persoanelor alături de care își planifică petrecerea acestor momente speciale.

Odată cu propunerea sa, de examinare sub lupă și de punere sub control internațional a arsenalului chimic deținut de regimul de la Damasc, președintele rus a reușit să ofere concomitent, omologului său american, soluția ieșirii dintr-un evident impas, deschizând noi canale dialogului pe această temă delicată.

Summit-ul APEC i-ar putea oferi așadar lui Vladimir Putin, cea mai strălucitoare scenă pentru sărbatorirea zilei de naștere, asortată la recentele succese înregistrate în plan diplomatic, în compania liderului chinez Xi Jinping și celui american, Barack Obama, care vor trebui să se demonstreze  – mai de voie, mai de nevoie – curtenitori și condescendenți, după cum cere eticheta în asemenea ocazii speciale.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate