Din ce în ce mai mulţi fumători: RM pe locul patru în Europa

fumatori-moldova

Numărul fumătorilor moldoveni se află în continuă creştere, ţara noastră avansând rapid în topul statelor europene în care se înregistrează o intensificare a acestei deprinderi nesalutare.

Potrivit avertismentului lansat de premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, publicat la nivelul site-ului oficial al Guvernului, fumatul constituie motivul pentru care, în ţara noastră, mor prematur circa 4.000 de oameni.

În ţara noastră se fumează mult. Mult şi pretutindeni. Fiecare a treia persoană fumează, inclusiv copiii”, afirmă premierul Leancă, într-un spot care doreşte să lanseze un semnal de alarmă în acest context.

Republica Moldova numără în prezent circa 750 de mii de fumători, ceea ce a propulsat ţara noastră pe locul patru în Europa, în clasamentul statelor în care fumatul constituie un fenomen îngrijorător pentru sănătatea populaţiei, atât direct, pentru împătimiţii acestei practici, cât şi în forma sa pasivă.

În Moldova, nimic nu poate fi cumpărat mai uşor decât un pachet de ţigări. Pentru tratarea bolilor cauzate de tutun, se cheltuiesc sume uriaşe: aproape un miliard de lei, adica 15 la sută din bugetul destinat sectorului de sănătate”, precizează primul ministru, justificând astfel proiectul de lege aprobat de Guvern pe 17 decembrie 2013, menit să stavilească pe cât posibil, fumatul în ţara noastră.

Proiectul de lege nu constituie o masură îndreptată împotriva fumătorilor, ci a fumatului”, a ţinut să sublinieze Iurie Leancă.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate