Din 2014, viața în Moldova va fi mai scumpă

catedrala-chisinau

Politica bugetar-fiscală pentru anul 2014 a Republicii Moldova a fost votată de deputaţi, în a doua lectură, după discuţii controversate, în urma cărora mai multe propuneri ale opoziţiei nu au fost acceptate de majoritatea parlamentară.

Potrivit Adevărul Moldova, veştile cele mai proaste îi vizează pe fumători. De la 1 ianuarie 2014 acciza la produsele din tutun se va majora cu 67% – de la 30 lei pentru o mie de ţigări, la 50 de lei. Totodată, cota taxei ad-valorem aplicată la ţigaretele cu filtru va creşte de la 30% la 31%. Ţigările fără filtru vor fi în continuare scutite de taxa ad-valorem. Cotele accizelor la mijloacele de transport vor fi ajustate la rata inflaţiei din acest an, estimată la 3,6%.

Mărimea cotei diferă în funcţie de vechimea automobilului şi puterea motoruluii. Va rămâne de 3,5 euro per centimetru cub doar acciza la maşinile cu capacitatea de peste 2.500 de centimetri cubi (în cazul motoarelor diesel) şi de peste 3.500 de centimetri cubi la cele cu motoare cu ardere internă. La rata inflaţiei de 3,6% vor fi ajustate şi taxele la bere, vermuturi sau spirt, dar şi la azot şi oxigen. De asemenea, de la 1 ianuarie 2014 va creşte cu 9,3% valoarea accizelor la importul produselor petroliere, care va avea ca efect scumpirea litrului de combustibil cu 40-70 de bani.

TVA de 8% la zahăr

Tot în 2014 va fi reintrodusă cota redusă a TVA de 8% în schimbul cotei standard de 20% pentru producţia agricolă primară şi zahăr. Totodată, importul tehnicii agricole va fi scutit de TVA şi va fi permis importul tractoarelor uzate cu termen de pînă la 20 de ani. Valoarea neimpozabilă a mărfurilor importate va creşte de la 200 la 300 de euro.

Scutiri personale mai mari…

Autorităţile vin şi cu noutăţi pozitive. Potrivit documentului, persoanele fizice care vor avea venituri în sumă de 27.852 de lei vor achita un impozit de 7% din suma venitului impozabil, iar pentru veniturile de peste 27.852 lei va fi aplicată cota de 18%. La rata inflaţiei prognozată pentru anul 2014, de 4,3%, va fi ajustată şi scutirile personale (9.516 lei, faţă de 9.120 în 2013), precum şi scutirile personale majorate (14.148 lei) şi scutirea anuală pentru fiecare persoană întreţinută (2.124 lei). Astfel, autorităţile îşi propun să susţină persoanele fizice cu venituri mici şi să transpună treptat presiunea fiscală asupra populaţiei cu venituri medii şi mai sus de medii.

Documentul stabileşte un regim fiscal unic de impozitare a veniturilor persoanelor juridice, la o cotă de 12%. Actul legislativ prevede modificarea termenului de restituire la TVA la investiţii (cheltuieli) capitale, de la 3 perioade fiscale la 45 de zile, un termen care nu depăşeşte 45 de zile din data depunerii cererii în vederea eliminării necorespondenţei normelor ce ţin de termenul de restituire a TVA (45 de zile) şi termenul de solicitare a TVA (6 ani).

Impozitarea cu TVA şi taxa pentru amenajarea teritoriului se va face pe principii generale similar persoanelor juridice. De asemenea, se prevede uniformizarea principiilor de impozitare. Se preconizează introducerea facturii fiscale electronice, cu scopul eficientizării activităţii persoanelor juridice şi fizice şi reducerii costurilor suportate.

      Articole recomandate