Despre cum să nu fii porc în epoca contemporană

E ușor și practic să fii porc, pentru că, după cum zice un proverb antic, „E ușor să fii porc. E mai greu să nu fii porc.” Și Moldova pare să exceleze la acest capitol, cel puțin, o bună parte din tineretul ei.

Tehnologia ne-a permis accesul la informație, comunicarea la distanță, dar ne-a și băgat în cap că noi suntem unica ființa care cu adevărat contează pe această planetă. Chiar dacă ar putea fi o revelație extraordinară pentru unii, trebuie remarcat faptul că și persoanele din jur contează.

Una dintre probleme cele mai grave din societatea noastră, la nivel moral, este acea „animalitate” cu care persoanele se comportă cu oamenii din jur, cu spațiul din jur și obiectele care nu le aparțin. Și cel mai des acest fapt este observat la băieții care, probabil, nu știu că fetele preferă băieții care nu sunt porci. Iar dacă băieții prefere fetele, atunci băieții trebuie să nu fie porci pentru a le place fetelor. Cum? E siiiimplu!

Atunci când mergi pe stradă și vezi că o fată este abuzată verbal sau fizic, nu pune capul în pământ sau scoate telefonul și apăsa pe butoane, ci apropie-te de ea și întreab-o dacă are nevoie de ajutor. Dacă agresorul nu va renunța, ridică glasul și, în 99% din cazuri, va funcționa efectul de turmă, i. e. mai multe persoane îți vor sări în ajutor. Iar dacă nu, oare nu merită să încasezi câțiva pumni (ceea ce e puțin probabil, la cât de civilizați suntem) pentru a apăra onoarea unei fete? Nu fi un porc fricos!

Atunci când ești în transportul public și o persoană cu dizabilități sau în vârstă, o femeie însărcinată sau un student urcă, cedează-i locul de pe scaun, dacă este destul loc în transportul public pentru a te ridica. Dacă faci asta, încearcă să nu fii surprins când, ajungând acasă, vei găsi în buzunar foarte multe hârtiuțe cu numere de telefoane de la diferite fete din transport. Nu fi un porc lenos!

Dacă vezi pe stradă o fată îmbrăcată elegant sau cu un decolteu mai larg sau vezi o fată la facultatea de inginerie sau IT, nu fluiera din urma ei și nu face comentarii indecente, pentru a le demonstra prietenilor ce porc ești. Încearcă să te pui în locul ei și imaginează-ți cum ar fi să fii fluierat pe stradă de o gașcă de băieți mai diferiți. Nu fi un porc lipsit de empatie!

În cazul în care vezi o bătrânică sau un bătrânel ce încearcă să pășească pe cea mai periculoasă porțiune de drum din țara noastră, pe zebră, ajută-l să traverseze strada și mergi cu el până ajunge pe trotuar. Nu-l abandona la mijlocul străzii, pentru că „se descurcă el mai departe.” Iar apoi, încearcă să îți păstrezi calmul și mâinile acasă când mai multe fete, cu ceasuri de mână, vor alerga spre tine pentru a te întreba cât e ora și dacă crezi că o să plouă. Savanții britanii au demonstrat că, de obicei, așa se și întâmplă. Nu fi un porc indiferent!

Atunci când ieși la o plimbare, întâlnire sau vrei pur și simplu să urmărești pe cineva, nu scuipa pe stradă și nu arunca gunoaie și nu distruge tot ce nu e al tău și e public și a fost pus acolo tot pentru tine, pentru ca tu să ai unde arunca gunoaiele și te ascunde de ploaie și juca șah în proporții grandioase. Nu fi un porc!

 

      Articole recomandate