Eşti convins că nu poţi ieşi din casă fără telefon? Dacă ţi se termină bateria devii disperat să gasesti o sursă de energie, iar cînd nu ai semnal te cuprinde un sentiment de pustiu şi panică de parcă ai fi singur în deşert?
Dependenţa de telefonul mobil şi de trimis sms-uri este determinată de impulsivitatea noastră şi de plăcerea de a cumpăra şi acumula lucruri, fac parte din cultura noastră care a făcut din ele nu doar un bun de consumat ci un simbol al statutului social. O consecinţă importantă a folosirii excessive a tehnologiei este scăderea calităţii relaţiilor sociale.
Cercetările au ajuns la concluzia că dependenţa de telefonul mobil este dată de materialismul persoanei şi impulsivitatea acesteia, pe care le satisface şi le alimentează în acelaşi timp: neliniştea dată de impulsivitate (lipsa de autocontrol) este satisfacută de uşurinţă cu care putem folosi telefonul, iar pe viitor devenim din ce în ce mai obişnuiţi cu interacţiuni sociale mediate de un obiect (dacă pot sa îi spun imediat la telefon prietenului meu informaţia, atunci nu o sa mă mai întîlnesc cu el) şi ne face din ce în ce mai nerabdatori pe viitor.
Telefonul, în mod deosebit cînd folosim sms-uri ne protejează de reacţia socială imediată şi funcţionează ca o mască, ne ajută să fim altcineva, este aproape ca şi cum ai fi anonim, de aceea s-a observant că oamenii au tendinţa de a fi mai rautacioşi sau de a-şi crea o imagine falsă atunci cînd comunică prin mesaje online sau la telefon.
Totuşi cel mai bun mod de a relaţiona este cel faţă în faţă, aduce cele mai multe satisfacţii, te obligă să comunici sincer (pentru-că interlocutorul tău îţi percepe şi limbajul nonverbal) ne permite să ne atingem şi ne ajută să simţim mai puternic legătura cu celălalt. Societatea în care trăim s-a dezvoltat atît de mult încît tehnologia a devenit o parte importantă din viaţa noastră.
Avem computer, telefon mobil, iPhone, citim cărţi pe diverse device-uri, trimitem mesaje electronice sau pe fax, ne uităm tot timpul la TV, avem ferme virtuale, putem face sute de fotografii, etc.
Ne-am obişnuit atît de mult cu telefonul mobil, încat viaţa a ajuns să ni se pară foarte complicată fară el. Îl folosim pentru trezit dimineaţa, pentru sunat prieteni, cunoscuţi, rude, pentru serviciu, pentru mesaje, pentru jocuri, pentru internet, etc.
*****************************************
Un articol de Mariana Rîțoi pentru Yupi.md