Deci se poate: indemnizație pe viață pentru oamenii de cultură

Guvernul de la Chișinău se pregătește să analizeze un proiect de lege care prevede acordarea unei indemnizații de merit, pe viață, oamenilor de creație – exponenți ai culturii noastre naționale.

Este vorba despre o suma neimpozabila, echivalenta cu un salariu mediu pe economie, care ar putea fi acordata lunar, de la bugetul de stat, personalitatilor marcante din Republica Moldova, care au trecut pragul varstei de 60 de ani, relateaza IPN.

A  „Din nefericire, transformările sociale din ultimele două decenii au afectat, în primul rând, cultura şi oamenii de creaţie.     Intelectualii şi oamenii de cultură de mare anvergură s-au pomenit marginalizaţi, împinşi la limita subzistenţei, fără protecţie  socială sigură din partea statului Republicii Moldova”, a declarat deputatul Ghenadie Ciobanu, potrivit sursei citate.

Masura reprezinta tocmai un mod de a recompensa oamenii de creatie de varsta a treia, pentru realizarile lor deosebite si  activitatilor de exceptie pe care le-au intreprins in domeniul muzical, interpretativ, cinematografic, literar, arte plastice, teatral,  arhitectural si al patrimoniului cultural national mobil si imobil.

Persoanele ce vor intra in aceasta categorie, vor fi nominalizate anual de catre reprezentantii Ministerului Culturii, urmand sa fie  aprobate de Comisia nationala pentru acordarea indemnizatiei de merit, care va decide cine va putea beneficia de aceasta  remuneratie, precizeaza sursa.

      Articole recomandate