Părinţilor de copii mici le vine greu să creadă însă jocurile pe calculator ajută la îmbunătăţirea vederii celor mici, mai ales în cazul în care suferă de afecţiuni la ochi.

După numai 10 ore de joc, timp de patru săptămâni, vederea tinerilor, care s-au născut aproape orbi, s-a îmbunătăţit dramatic.
După 40 de ore petrecute într-un joc violent, aceştia puteau să citească linii în plus de pe planşa de test pentru vedere.
Acest tratament simplu dar eficient a fost gândit de către Daphne Maurer, de la Universitatea McMaster din Canada.
Persoanele asupra cărora s-a efectuat studiul erau născute cu cataractă la ambii ochi şi, ca bebeluşi, nu percepeau detaliile decâ doar forme de lumină.
Deşi cataracta le-a fost înlăturată, vederea acestora nu şi-a revenit la normal iar ân urma tratamentului cu un shooter video, după numai 40 de ore petrecute în faţa calculatorului, aceştia puteau citit mai multe litere de pe planşa de test pentru vedere şi puteau distinge mai bine chipurile oamenilor.

Alte lucrari efectuate de Daphne Maurer, în domeniu, sugerează că primii 10 ani din viaţa sunt cruciali vederii deoarece partea creierului care decodează imaginile percepute încă se află în dezvoltare.
În cazul unei persoane cu cataractă, aceasta regiune a creierului primeşte prea puţine informaţii şi petrecerea câtorva ore într-un joc video plin de detalii o pune la lucru, primind mult mai multe informaţii decât normal.
Alte jocuri mult mai simple precum Tetris nu vor avea acelaşi efect asupra creierului deoarece nu prezintă aceeaşi complexitate grafică şi variaţie de elemente încât să fie o provocare pentru creier.
Concluzia este că nu trebuie să privăm copii de jocurile video, mai ales în cazul în care au probleme cu vederea, dar nici să nu se intre în latura cealaltă de dependenţă de jocuri, care poate duce la alte probleme psihice, fizice şi sociale.