Tinere, adresez acest mesaj ție. Aș fi vrut mult la ai mei 18-20 de ani să îmi fi spus cineva clar și răspicat o astfel de informație. Așa că citește.
Trăiești într-o perioadă când accesul la informație este mai mare decât în oricare alt moment al istoriei omenirii, inclusiv mai mare decât ieri. Dacă citești acest mesaj, înseamnă că ai acces la toată această informație prin intermediul internetului.
Nu da cu piciorul și nu neglija această oportunitate. Exploateaz-o. Ai acum acces la toată informația la care au acces și tinerii din cele mai bine plătite instituții de învățământ din lume.
Nu trebuie să fii un expert-analist ca să îți dai seama că Tehnologiile Informaționale sunt viitorul. 6 din top cele mai de valoare 10 brand-uri din lume sunt din domeniul IT.
Eu sunt sigur că îți poți găsi locul tău în acest domeniu.
Nu te speria și nu afirma că asta nu-i pentru tine. Chiar și cele mai răsunătoare exemple de specialiști, toți au început-o de la zero. Așa că ai totul înainte. Ai nevoie doar de dorință, insistență și voință.
Care sunt avantajele lucrului în acest domeniu?
Păi nu ai nevoie de investiții de milioane ca în alte domenii pentru care ai nevoie de a pune pe roate o linie de producție cu utilaj performant sau de a cumpăra pământuri și apoi de a depinde de vremea de afară. Deci, investițiile sunt foarte mici și riscurile la fel.
Nu ai granițe.
Unicele limitări sunt doar cele pe care ți le creezi singur. Ai acces la domnul Brian din North Carolina, sau la bătrânelul Alexander din Silicon Valley care au să te plătească bine dacă prezinți valoare și prestezi servicii de calitate. Și asta fără să părăsești locuința ta. Fără să pleci nu știu pe unde în căutarea a nu știu ce. Și dacă ești un specialist bun, poți fi plătit și cu $50/oră, poate și mai bine. Știi cât înseamnă asta pe lună? Peste $8000. Acești bani investiți corect mai departe îți asigură o viață ca-n povești chiar aici acasă, în Moldova. Poți lucra ca freelancer când îți este ție mai comod, poți fi angajat într-o echipă din Moldova sau îți poți crea propriul start-up.
Așa că nu te lăsa intimidat și întristat de toată lumea care se tot vaicără pe cât de rău este la noi. Văicăreala n-ar fi existat, dacă ar fi făcut eforturile potrivite la vremea lor, însă n-au făcut. Și se vaicără. Tu însă ai totul înainte încă. Așa că trezește-te! Ca să nu ajungi și tu unul dintre cei care se vaicără de fapt pe nereușita lor. Nimeni nu îți este dator cu nimic în această viață și acțiunile sau lipsa acestora au un impact direct asupra viitorului tău și a căuta vinovați după, nu e cel mai constructiv și inteligent lucru pe care îl poți face.
Ce poți face în domeniul IT?
Multe. În primul rând vreau să te informez că nici una din cele enumerate mai jos nu se obțin ușor. E nevoie de muncă și din nou – dorință, insistență și voință. Poți fi o persoană creativă, sau cineva care se împacă bine cu matematica sau să îți placă interacțiunea cu oamenii. Tu alegi.
Design
Totul din jurul nostru mai nou are un design. Are o interfață prin care interacționează cu utilizatorul. Fie că vorbim despre butonul de la lift, sistemul de operare a telefonului mobil sau o pagină web. Toate astea sunt gândite și concepute de oameni pentru oameni. Și aici poți și tu contribui.
Programare
Ce arată bine, trebuie să și funcționeze la fel de bine. Pentru asta s-au creat limbaje de programare și diverse librării pentru a ușura munca dezvoltatorilor pentru diferite medii, fie că vorbim despre sistemul multimedia dintr-un BMW seria 7, o aplicație pentru Android sau despre mașina de spălat.
Publicitate
Orice produs, cât de practic și funcțional ar fi el conceput, are nevoie să arate bine, să aibă o identitate vizuală și să știe lumea despre el. Asta, și nu numai, fac cei din domeniul publicității. Este foarte interesant, îți garantez.
Multe-multe alte ocupații
Poți testa produse deja făcute, poți crea conținut digital sau poți scrie texte bine gândite pentru spațiul digital. Sunt o sumedenie de ocupații îndeajuns de interesante pentru ca să te țină ocupat într-un mod plăcut și în același timp să îți aducă bani.
De ce ai nevoie?
De foarte puține – un calculator / laptop, o masă și un scaun și conexiune la Internet. Cel mai important activ aici sunt totuși cunoștințele și experiența ta. Așa că investește în primul rând timp în obținerea acestor cunoștințe.
Fii încăpățânat!
Insistă! Nimeni n-o să te împingă din urmă. Nu lua nimic ca ”așa trebuie să fie”. În majoritatea cazurilor există o soluție mai bună. Gândește. Apoi mai gândește-te încă o dată. Analizează. Găsește soluții. Fă conexiuni. Îmbunătățește. Consumă util timpul. Studiază. Facultatea are doar rolul de a îți da niște direcții și concepte generale. Nu da vina pe facultate, ci studiază în profunzime și nu fi superficial. Responsabil de educația ta ești în primul rând tu.
Deci tinere, fii te rog atent ce faci în următorii ani ai vieții tale, căci doi-trei ani de studiu și dezvoltare intensă, însoțite de experimente ți-ar putea aduce un viitor mai bun, lângă ai tăi. Nu undeva în Italia, State sau Canada. Ți-ar aduce și apartamentul și mașina la care visezi. Totul chiar depinde de ce faci de acum încolo. Și de ce nu faci tot.
În același timp, pot să te asigur că distracțiile prin discoteci și cluburi de noapte pe banii părinților n-o sa îți aducă asta. Consumă timpul cu cap. Nu urma orbește ce se întâmplă în jur. Trezește-te. Dacă tu n-ai să faci, n-o sa facă nimeni în locul tău. Să nu ajungi peste câțiva ani să învinovățești circumstanțele, viața, țara și conducerea de insuccesul tău, căci tu decizi ce faci cu timpul tău și… acest mesaj l-ai citit.
Tu ești cel mai bun prieten și în același timp cel mai de temut inamic al viitorului tău.
Un articol de Radu Trifan