De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbaţii

cuplu

Un studiu recent, realizat în Japonia, relevă că femeile au o speranţă de viaţă mai mare decât bărbaţii deoarece sistemul lor imunitar îmbătrâneşte într-un ritm mult mai lent.

Studiul a constat în examinarea unor probe de sânge prelevate de la 356 de voluntari sănătoşi, femei şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 90 de ani, scrie gandul.info.

Cercetătorii au testat sângele prelevat de la voluntari, analizând nivelul celulelor albe şi calitatea întregului sistem imunitar.

Atât bărbaţii, cât şi femeile pierd celule albe pe măsură ce îmbătrânesc, dar rata este mai mare în cazul bărbaţilor, unde scăderea majorităţii celulelor T şi a limfocitelor B, două elemente-cheie ale sistemului imunitar, este mai rapidă.

Mecanismele sistemului imunitar nu numai că protejează corpul de infecţii şi de cancer, dar pot cauza şi diverse boli inflamatorii, în cazul în care nu este suficient de puternic.

Procesul îmbătrânirii diferă de la bărbaţi la femei din multe motive. Femeile au mai mult estrogen decât bărbaţii, ceea ce le protejează de afecţiunile cardiovasculare până la perioada menopauzei. Deoarece oamenii îmbătrânesc într-un ritm diferit, parametrii imunologici pot fi folosiţi pentru a furniza informaţii legate de adevărata lor vârstă biologică„, a precizat pentru sursa citată, coordonatorul studiului, Katsuiku Hirokawa.

      Articole recomandate