De ce suntem aşa de graşi? Povestea unei femei de 39 de ani care a suferit din cauza kilogramelor în exces

Americanii se bucură de unul dintre cele mai opulente moduri de viaţă de pe pămînt. Avem mîncare din belşug. Munca noastră e automatizată. Nici în timpul liber nu facem efort. Iar asta ne ucide.

Pînă la urmă, după două decenii de încercări eşuate de a slăbi, folosind cure sofisticate, nutriţionist, antrenor personal , ca să nu mai vorbim de psihologul care o ironiza pentru că era grasă ,, iată unde s-a ajuns: Linda Hay se află în cabinetul de consultaţii de la Centrul Medical Universitar Comunitar din Virginia, Richmond, împreună cu Bypassul gastric este o operaţie majoră, care reduce capacitatea stomacului de la cea a unei sticle de vin la cea a unui păhărel de ţuică şi reconfigurează intestinul subţire.

 

Cei mai mulţi pacienţi scapă de două treimi din excesul de greutate în termen de un an. „Operaţia de bypass gastric este doar un instrument , spune Sugerman. Reduce stomacul. Pacientul nu mai poate mînca la fel de mult.

 

De cele mai multe ori, dacă unpacient cu bypass mănîncă zahăr sau grăsimi, se instalează un sindrom de respingere care provoacă congestionarea feţei, greţuri, transpiraţii.“ Chiar şi aşa, operaţia nu dă rezultate în 15% din cazuri. Unii pacienţi pot să submineze operaţia. Ei continuă să mănînce excesiv, gustînd tot timpul cîte ceva.

Iar operaţia comportă riscuri. Lista posibilelor complicaţii include cheaguri de sînge în plămîni, pneumonie, infecţii, scurgeri din tractul

intestinal remodelat şi , în 1% din cazuri , moartea.

 

Hay are 39 de ani, înălţimea de 1,65 m şi 142 kg; ea suferă de obezitate morbidă, ceea ce o face candidată pentru operaţie. Slujba ei de nivel managerial la departamentul de resurse umane al unei companii financiare cere tact, eficienţă şi organizare , calităţi care-i sînt proprii. Are un cerc de prieteni apropiaţi, care ar face orice pentru ea, o identitate puternică, fiind realistă în ceea ce o priveşte. Se îmbracă cu stil, are păr lung şi blond, ţinut pe spate de o bentiţă, un chip clasic, oval şi tenul alb. Dar este, să fim cinstiţi , uriaşă.

 

Cînd o întreb despre decizia de a se opera, îmi descrie umilinţa îndurată cînd a trebuit să ceară un prelungitor pentru centura de siguranţă din avion; despre reticenţa de a merge la cinema, pentru că fotoliile sînt prea înguste. Îmi înşiră probleme de sănătate asociate cu greutatea ei: hipertensiune, vene varicoase, picioare şi glezne umflate şi dureroase, depresie. „Te controlezi o vreme, după care dai greş din nou şi eşti mai deprimată ca oricînd“ , spune ea.
Linda Hay a evaluat riscurile şi a decis să se opereze. Este totuşi îngrijorată. „Nimeni de la birou nu ştie că fac asta , mărturiseşte ea. Cineva mi-a urat o săptămînă bună, iar mintea mea a derulat imediat cel mai rău scenariu. Dar dacă…?“

 

      Articole recomandate