Tinerii de astăzi nu se grăbesc să se căsătorească, chiar dacă au ajuns în jurul vârstei de 30 de ani. Dincolo de pierderea libertăţii şi de dorinţa de a-şi face o carieră, un alt motiv pentru care nu vor să-şi întemeieze o familie este şi frica de divorţ, la care majoritatea se aşteaptă.
În cazul bărbaţilor temerile sunt mult mai mari când vine vorba de o despărţire deoarece se consideră dezavantajaţi de legislaţie, scrie Huffington Post. „Bărbaţii care sunt în perioada în care se stabilizează financiar şi îşi câştigă independenţa din punct de vedere material trăiesc cu frica divorţului”, spune David Popenoe, fost coordonator al National Marriage Project.
Pierderea libertăţii bărbatului şi cariera femeilor
Teama de a-şi pierde banii munciţi dacă ajung să divorţeze nu este singurul motiv care îi determină pe bărbaţi să rămână burlaci. „În general, bărbaţilor le este frică să îşi piardă libertatea, este un preţ pe care nu sunt dispuşi să-l plătească. Preţul propriei libertăţi înseamnă să fii condiţionat. Bărbatul însurat nu mai e liber să ia decizii, să facă ce vrea când vrea şi se simte responsabil pentru o altă persoană. Cei care preferă concubinajul vin în general din familii în care nu a existat divorţ, ci compromisul convieţuirii de dragul copiilor – păstrarea aparenţelor în detrimentul coeziunii reale a unei relaţii de familie, de comunicare sănătoasă în viaţa de cuplu. Ei văd în hârtia căsătoriei un angajament pe care vor să-l sfideze”, spune psihologul Jeni Chiriac, pentru gândul.
Totuşi, se pare că nici femeile nu se aruncă în relaţii oficilizate. „În general, femeile din zilele noastre îşi doresc o carieră. Pentru ele viziunea tradiţionalistă asupra ideii de căsătorie le sperie pentru că ele întrezăresc proiecţia femeii la cratiţă şi nu se văd în această postură. Ele preferă o relaţie neoficializată pentru a se putea proteja împotriva unui şantaj sau a unei presiuni”, explică psihologul Jeni Chiriac, pentru gândul.
Despărţirea este luată în calcul de majoritatea oamenilor
Se pare că majoritatea bărbaţilor şi femeilor se aşteaptă la divorţ, chiar dacă nu s-au căsătorit încă. Jumătate dintre femei se aşteaptă ca partenerul să-i fie infidel, iar 72% spun că cel mai probabil vor trece printr-un divorţ în viaţă. Scriitoarea Jessica Massa, care scrie o carte despre relaţiile generaţiei născute după 1980, spune că majoritatea bărbaţilor pe care i-a intervievat nu ar vrea să divorţeze. „Îmi spun că divorţul nu este o opţiune şi că vor să aştepte, mai bine să nu se căsătorească deloc decât să se însoare ca să ajungă să divorţeze. Lucrul acesta îi determină să aştepte femeia potrivită”, spune Jessica Massa.
În privinţa cuplurilor foarte tinere care aleg totuşi să îşi oficializeze relaţie, psihologul Jeni Chiriac spune că „în momentul în care aceste căsătorii au loc, ele sunt în general impulsive”. „Tinerii vor să scape din familiile în care au crescut şi atunci apar problemele pentru că ei nu fac altceva decât să schimbe o închisoare cu alta, iar relaţia poate fi compromisă din start. Contează foarte mult relaţia pe care o au atunci când se căsătoresc. De obicei unul singur dintre parteneri este tributar abordării tradiţionaliste, iar celălalt doreşte libertatea şi atunci apar dramele. O relaţie nu îţi este dată, o relaţie ţi-o construieşti”, precizează psihologul.