De ce nu fac copii?

Azi 1 iunie, Ziua ocrotirii copilului, ca de orice sărbătoare, se acordă multă atenţie celui sărbătorit. Păcat că în restul zilelor se uită de ei. Poate nu de tot, dar deseori se întâmplă şi asta. Pentru că avem multe griji, nevoi, probleme.

Deseori mi se dă întrebarea: de ce nu faci un copil? e timpul deja, ce mai aştepţi?

Desigur, mă irită groaznic această întrebare, dar încerc să răspund cât mai calm. Răspunsul însă nu este cel ce aş vrea să-l dau. Pentru că am o întreagă teorie drept răspuns, dar câţi au timp să stea s-o asculte? Ştiţi şi voi, griji – nevoi – probleme.

De multe ori văd la TV copii abandonaţi de părinţi. Alţii, mai norocoşi (ori poate din contra), stau cu părinţii dar în condiţii groaznice, suportând foamea, violenţa, munca silnică, etc. Când văd aşa cazuri, mi se rupe inima. Şi în acele momente, mă gândesc că dacă aş avea bani, i-aş lua pe toţi la mine. Mai sunt momente (şi asta cam des) când spun: of, pentru ce mai sunt aşa mame? sau de ce aceşti părinţi pot face copii? 

Eu încă nu fac un copil. Nu fac pentru că un copil înseamnă mult. Muuuult mai mult decât îşi imaginează unii. Nu e doar procesul de facere plăcut, dar şi procesul de creştere trebuie să fie plăcut. Din start. Altfel, creşte un copac chircit, în loc să crească un  pom zvelt şi verde.

Un copil ca să-l fac, trebuie să pot să dau totul pentru el. Trebuie să renunţ la egoismul din mine. Eu asta încă nu pot să fac.

Pentru a avea un copil e nevoie de multă pregătire. Şi nicidecum nu vreau să-l fac pentru că aşa vrea mama mea, mama lui, rudele noastre, prietenii, sau doar pentru că a venit timpul. Unui copil trebuie să ai ce să-i dai. Şi nu vorbesc aici doar de lucruri materiale, ci, cel mai improtant – educaţie. Atenţie, dragoste, afecţiune, valori, etc. Pentru că a avea un copil – a creşte un copil – e precum ai crea o parte mică din univers, din viitor.

Un copil nu trebuie făcut doar pentru că aşa trebuie. Doar pentru că am făcut nunta şi următoarea treaptă e copilul, indiferent de pregătirea potenţialilor părinţi.

Iar cea mai importantă condiţie pentru a face un copil – este să te crezi un exemplu, să poţi fi un idol pentru copilul tău. Iar copilul să fie mândru (nu doar în copilărie, când nu-şi dă seama de unele lucruri), că are aşa părinţi. Pentru că, după cum spune şi un spot publicitar – Copiii văd, copiii fac. 

La mulţi ani, dragi copii 🙂

 

      Articole recomandate