De ce noi punem „Like” la propriile postări?

Astăzi mi-am pus o întrebare, „De ce oamenii pun „Like” la propriile postări/ distribuiri/ poze?”.

Într-adevăr, întrebarea este destul de interesantă. Iată ce explicații am găsit:

* Explicația 1. Probabil, oamenii consideră că un Like în plus i-ar mări încrederea în sine și un pic de autoritate. Această explicație e bună în cazul în care persoana are puțini prieteni. „Vai, timp de 3 ore n-am primit Like de la cei mai buni prieteni ai mei! Hai ș-om pune mie un Like„. Explicația e ok în așa caz, însă în cazul, când persoana are 5000 de abonați la pagină, aceasta acțiune este inexplicabilă.

* Explicația 2. Probabil cea mai evidentă – persoana este întruchiparea lui Pygmalion și lui Narcis și se îndrăgostește rău de propria creație, în cazul dat – postarea. Logic, dacă o postare e bună, de ce să nu primească un Like din partea autorului?.. În asemenea caz, pot zice, ca un contraargument, că dacă autorul face o postare, ea trebuie a priori și implicit să-i placă, de altfel, postarea se transformă într-o… nu-știu-ce.

* Explicația 3. Persoana, care a postat ceva, consideră că materialul este prea „serios” și numai apăsarea butonului „Like” va face pe alții să înțeleagă că, de fapt, materialul este tare amuzant. În acest caz, sub „material” se subînțeleg poze, actualizări de stare, distribuiri… Când am făcut explicația dată, am găsit-o foarte apropiată după funcție cu râsul-din-spatele-cadrului – e ca și cum ai zice: „Uite, eu am pus Like la poza mea, pune și tu! Vezi, poza e chiar bună!„. Deci, ideea e clară – material prea serios și autorul ne arată prin exemplul său ce trebuie de făcut – să pui Like. Clar? Dacă da, atunci mergem mai departe.

* Explicația 4. Consolarea de sine. Aici totul e simplu. Consolarea de sine – dacă nu primești Like de la alții, primești măcar de la tine însuți. Dacă ne aprofundăm în analize, atunci ajungem la ceea că persoanele, care își pun Like la propriile postări, sunt destul de singuratice și caută atenție din partea altora, dar nu o găsesc. În acest caz, barometrul „atenției” este numărul de Like-uri primite. Logica e clară…

Cât despre atitudinea mea față de cei care pun Like la postările sale, ea este aceeași ca și față de cei care nu o fac – cel mai important e ca materialul să merite Like-ul meu și aici nu are importanță cine și câte Like-uri și-a pus. Atât

via facebook: Alexei Şerşun

      Articole recomandate