De ce fumatul este un obicei greu de înlăturat

tigara

Deși oamenii dețin înlăuntrul lor cheia secretului acelei forțe deosebite, de a spune NU, oricărui viciu posibil, multe persoane mărturisesc că nu reușesc pur și simplu să renunțe la fumat.

Oamenii de stiinta au analizat motivele care se afla la baza acestui fenomen, ajungand la concluzia ca multi fumatori prezinta reactii cerebrale neobisnuite, care-i fac insensibili la imaginile de avertisment imprimate pe pachetele de tigari.

Este vorba despre un studiu elaborat de specialistii canadieni de la Universitatea din Montreal, care releva faptul ca pozele ce sugereaza ca fumatul favorizeaza instalarea unor boli grave, sunt asociate unui efect mai putin important decat placerea imediata, oferita de o tigare.

Astfel, creierul pare sa fie stimulat de un potential efect pozitiv imediat, in loc sa aduca in prim-plan efectele negative ulterioare si cu dinamici lente in timp.

Asa se explica faptul ca multe persoane nu reusesc sa renunte la fumat, desi imaginile efectelor devastatoare ale acestui viciu sunt prezente de cativa ani buni pe pachetele de tigari.

Surprinzator este faptul ca, reactia lipsita de sensibilitate a fumatorilor la aceste imagini, se semnaleaza doar atunci cand acestea sunt asociate tigarilor, nu si cand le sunt prezentate in afara contextului: imaginile negative neasociate acestui obicei, au sensibilizat fumatorii, la fel ca si persoanele care nu fumeaza.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate