Dăm BACul sau îl susținem?

Am dat BACul, am copiat de la a pân la я, am dat mită și iată fac mapa pentru admitere. Cam așa este vara unui absolvent al liceului.

Dacă înainte BACul se susținea, iată că în prezent el se dă. Cu câțiva ani în urmă absolvenții se bazau doar pe propriile forțe, cum se spune, am învățat 12 ani, am acumulat cunoștințe exact pentru a da examenele pe note de 10. Iată așa cu trecutul, iar acum elevii își pun toate speranțele pe umerii și portofelul părinților. Vor plăti un profesor, sau pe cineva pentru ai ajuta cu fițuiși, mesaje, dictări.

Aceeași actori, acelaș scenariu în fiecare an. Se fac adunări, se stâng de la 200-300 de lei până la 50-100 € și în acest mod bienvenue la examen. Unii merg la examen cu frică, deoarece nu au susținere din partea vreunui profesor din subsol, alții dimpotrivă, au temeri din cauza metodelor care poate vor funcționa poate nu. Da, asta-i mare durere da cap…12 ani nu ai învățat nici o boadă, ai tot frecventat sau nu prea orele, uneori mai treaz, alte ori mai băut la școală fusesei, iar acum pe naiba să nu ai noroc în ziua mare a examenului.

Am susținut și eu BACul, am avut și eu colegi mai puțin stăruitori care au copiat cu un profesionalism deosebit. Rezolvări trase la xerox prin WC, schimb de teste, ba chiar și examenul xerox făcut, telefoane cu baterii pline, wifi sau bliutuf conectat și, hai noroc testului.

Credeți că-i ușor de gândit metode bune de copiat, nu. Dacă decizi să primești răspunsuri cu ajutorul telefonului, îți asumi multe riscuri. În primul rând ai nevoie de un telefon performant care să poate trimite și primi foto, care să mai fie conectat la internet, asta se poate face cu ajutorul merajelor și căști minuscule e bună variantă, doar că medicii vor avea de scotocit urechiușele absolvenților mai apoi.

Am norocul de a vedea fețe vesele și unele mai puțin vesele după examene, iar absolvenții nu încetează a afirma: totul a mers ciki-piki, câte 200 în plic, și asistenții ne-au permis să copiem, am primit șpori, am copiat de la a pân la я. Cred eu că nici CCCEC, nici alte instituții nu vin în ajutor acestei situații înfloritoare. Camere de luat vederi, poftim, cip de blocare a rețelelor telefonice, putem, 2 asistenți pentru 10 elevi, avem…BAC susținut fără încălcări, nu cunoaștem.

Primul examen: 15 profesori și un subteran. Examenul nr.2: 12 profesori, câțiva elevi eliberați de la examen și teste anulate…așteptăm încă 2 examene și multe jertfe.

      Articole recomandate