Abilitatea de a demasca un mincinos, se bazeaza atat pe capacitatea fiecaruia de a identifica indicatiile emotive corelate minciunii in sine, cat si pe cele cognivite, interpretate corect de receptor.
Daca exista cineva in masura sa dea lectii de demascare a mincinosilor, atunci acela este, fara indoiala, Mark Frank – expert de talie internationala in comunicarea non-verbala.
Dupa un training menit sa dezvaluie secretele recunoasterii micro-expresiilor faciale, corelate principalelor emotii – frica, dezgustul, dispretul, bucuria, tristetea, surpriza si mania – cei ce au avut privilegiul de a lua parte la seminarul acestui expert, s-au declarat pur si simplu, invitati intr-o lume noua, surprinzatoare.
Istorisirea unei minciuni implica un efort mental considerabil, care poate fi tradat de voce, de limbajul trupului, sau chiar de privire.
Indiciile sunt insa extrem de subtile si complexe, astfel incat, pentru a evalua posibilitatile ca o persoana sa minta, este nevoie de interpretarea corecta a acestora si de abilitatea de a conduce dialogul spre acumularea de informatii suplimentare, relevante.
Partea cea mai interesanta a seminarului insa, a fost dominata de nota amuzanta a reactiilor celor ce, desi stiu foarte bine ca se afla in fata unui mincinos, accepta afirmatiile acestuia, doar pentru ca acestea sunt… placute.
In concluzie, multi oameni sunt dispusi sa „inghita” o minciuna, oricat de gogonata, daca aceasta este suficient de frumoasa pentru a le stimula orgoliul personal, sau a le darui un moment de placuta satisfactie, criticand in schimb aspru, minciunile de pe urma carora nu inregistreaza nici un beneficiu.
Pe de alta parte, numeroase persoane nu sunt catusi de putin interesate in a depista minciuna, pentru ca se tem de ceea ce s-ar putea ascunde in spatele acesteia, adica tocmai de adevar, iar in acest ultim caz, nu s-a inventat inca un training eficient.
Roxana Iorgulescu