Se discuta mult pe marginea stagnarii economiei, si mai ales pe seama iesirii din aceasta situatie. Daca vrei insa sa-ti mearga bine chiar si in aceste conditii, trebuie sa incepi sa te gandesti ca aceasta situatie va mai dura, si sa-ti faci un plan de bataie pentru situatia prezenta.
Stagnarea nu este neaparat dezastruoasa si desi nu poti face nimic pentru insanatosirea economiei, poti sa profiti de pauza din cresterea economica pentru a-ti reevalua starea financiara si a deveni mai competitiv, spune US News.
Iata cateva modalitati de a avansa cand economia bate pasul pe loc:
1. Plateste-ti datoriile
Chiar daca starea ta financiara e buna, e o miscare desteapta sa-ti lichidezi datoriile, sau sa accelerezi rambursarea lor. Cum nu ai dobanzi prea mari la economisire, iar piata este volatila, cel mai bine iti acoperi datoriile si, odata ce piata isi revine, vei avea o situatie mai stabila ca sa poti investi.
2. Gandeste ca un CEO
Boston Consulting Group sustine ca afacerile trebuie sa se pregatesasca pentru o economie turbulenta, printr-un „sistem de avertizare timpurie” si prin „izolarea” companiilor, adica prin protejarea suplimentara a acelor parti vulnerabile ale afacerii. Oamenii obisnuiti pot proceda la fel. „Sistemul de avertizare timpurie” poate fi reprezentat de toate acele semnale care arata ca o companie are probleme – taieri de salarii si beneficii etc, in vreme ce multe familii isi pot izola finantele prin construirea unui fond de urgente si o restrangere a cheltuielilor pana trece criza.
3. Iti reduci „costurile de operare”
La fel ca o companie, tai cheltuielile, limitezi achizitiile sub impulsul momentului, iti refinantezi creditele si, in general, iti reduci „costurile de operare”, ca sa te poti descurca fara probleme daca banii tai se imputineaza brusc.
4. Cumpara la pret mic
Cand oamenii sunt ingrijorati de finantele proprii, sunt tentati sa ii stranga „la saltea”. Insa o criza economica este momentul bun sa investesti, daca ai resursele, intrucat preturile sunt scazute si ceilalti investitori ezita. O investitie potrivita nu implica neaparat actiuni sau alte instrumente financiare sofisticate: poate fi vorba despre o mica afacere, o proprietate scoasa la vanzare. Regula cea mai importanta: e investitie daca iti aduce un profit peste pretul de achizitie, altfel ramane o simpla cumparatura.
5. Fii mobil
Una din tendintele pe piata muncii este trecerea de la birourile fixe la agentii disponibili pentru calatorii, munca la ore „ciudate”, etc. Unii sustin ca in 10 ani se va ajunge ca 50% din forta de munca sa aiba o slujba mobila. Indiferent cat de mult iti displace genul acesta de slujba, e un avantaj sa fii flexibil, asa ca asigura-te ca ai Internet acasa si poti lucra la orice ora.