Cum să te răcorești pe caniculă

O ceaşcă de ceai şi sendvişuri cu castravete sunt cele mai bune opţiuni alimentare care pot răcori organismul pe timp de caniculă, potrivit specialiştilor reuniţi la întâlnirea anuală a American Chemical Society, citaţi de dailymail.co.uk.

În ciuda părerilor tradiţionale, îngheţata şi băuturile foarte reci nu sunt recomandate pe timp de caniculă.

Specialiştii recomandă ca apa să fie consumată mai degrabă la temperatura camerei decât de la gheaţă în cele mai fierbinţi zile ale anului.

În schimb, unul dintre felurile de mâncare tradiţionale britanice, sendvişurile cu castravete, reprezintă o opţiune bună pentru a combate efectele caniculei. Însă nu cele cu pâine albă, fără coajă, aşa cum se servesc de obicei în restaurante, ci cu pâine integrală şi un strat subţire de maioneză şi sare de mare.

Printre alte alimente şi băuturi recomandate de experţi se numără berea, ceaiul şi chiar curry-ul.

Se pare că acei colonişti britanici din India până în Singapore şi din Africa până în Australia şi-au dat seama foarte repede care sunt opţiunile culinare ce funcţionează cel mai bine la tropice.

Cheia este, spune cercetătorul Sara Risch – consultant din industria alimentară americană -, să se reducă temperatura corporală, să se evite deshidratarea şi să se reţină în organism mineralele şi vitaminele esenţiale.

Fructele şi legumele cu un conţinut mare de apă sunt în mod particular foarte potrivite pentru caniculă, printre acestea numărându-se castravetele, dar şi pepenele şi tulpinile de ţelină.

Produsele din cereale sunt, de asemenea, bune pentru organism, pentru că asigură necesarul de magneziu şi calciu, prevenind crampele musculare care pot apărea din cauza deshidratării.

Din acest motiv, pâinea integrală este bună, la fel ca şi berea – atât timp cât este consumată cu moderaţie şi nu foarte rece.

Deşi tentaţia este mare, este bine să se evite îngheţata şi băuturile foarte reci, spune Risch, pentru că răcesc partea corpului cu care intră în contact, dar determină celelalte părţi ale corpului să intre în şoc şi blochează sistemul de răcire al corpului.

Băuturile fierbinţi sunt potrivite, în schimb, efectele cofeinei conţinute de acestea sunt un subiect de dispută. Însă se pare că taninurile – din ceai şi vin – sunt buni agenţi de răcire pentru organism.

Alimentele picante provoacă transpiraţie – o bună metodă a organismului de a se răci -, de aceea sunt recomandate preparate precum curry-ul, care conţine ghimbir şi ardei iute. Din acest motiv, de altfel, în ţările fierbinţi se consumă multe preparate picante.

Specialiştii mai recomandă evitarea alimentelor cu multe proteine şi grăsimi pentru că organismul se luptă foarte mult să le digere. Acest lucru include atât dulciurile, cât şi produsele din carne.

      Articole recomandate