Cum să supravețuiești dacă ai fost atacat cu coctail Molotov

Dacă ați nimerit spontan într-o încăierare de stradă, unde oamenii recurg la incedieri, șansele voastre de supraviețuire depind de acțiunile pe care sunteți gata să le întreprindeți.

Se poate întâmpla, ca cunoștințele din acest material vor trece de situațiile de panică și vă vor salva viața sau viața unui prieten.

Pentru început haideți să definim ce este un coctail Molotov: 

Wikipedia: Cocteil Molotov este o bombă incendiară artizanală, un amestec de anumite produse inflamabile (ex. benzină) cu ulei de motor și un recipient de sticlă.
În modelele clasice, o cârpă sau bucată de pânză așezată în locul dopului servește de fitil. Se aprinde fitilul și se lansează. La spargerea sticlei se împrăștie conținutul care intră în contact cu flacara fitilului și se incendiază. Uleiul de motor face ca benzina să se lipească de orice suprafață.

Deci, în cazul în care această sticlă s-a spart aproape de voi, iar flăcările se răspândesc pe  hainele voastre, amintiți-vă câteva lucruri:

Nu intrați în panică!

Doar gândul că așa ceva vi se poate întâmpla poate provoaca o sperietură soră cu moartea. Să arzi de viu și nu poți stinge flacăra. Poate sună ciudat, dar anume acțiunile întreprinse la timp vă pot salva viața. Merită să depuneți efort!

Nu stingeți cu apă

Așa cum am spus mai sus, un cocktail Molotov include benzină, iar apa doar va înrăutăți situația și va face ca flacără să cuprindă o porțiune mai mare

În loc de apă se poate stinge cu orice, ce oprește cantitatea de oxigen necesară arderii –  nisip, sol, zăpadă, material. Dacă din fericire aveți sub mână un stingător, atunci îl puteți folosi. Doar să fiți atenți – stingătorul cu dioxid de carbon poate deteriora țesuturile corpului, asta în cazul în care acestea au suferit arsuri.

Dacă s-a aprins mâna

Dacă vi s-a aprins încheietura mânii, atunci trebuie rapid să puneți peste ea o bucată de material natural, deoarece materiale sintetice se pot topi și în rezultat se vor lipi de piele. Nu fluturați brațul – fluxul de oxigen va face focul să ardă și mai tare.

De foc nu te poți ascunde

Dacă din nefericire vi s-au aprins hainele, nu încercați să fugiți – oxigenul va menține flacăra, iar situația se poate agrava brusc. În plus, dacă sunteți într-o poziție verticală, focul va ajunge repede la cap, și de cele mai multe ori el nu este protejat de îmbrăcăminte. În rezultat, o față desfigurată și pierderea vederii.

Atunci când doar s-a aprins haina, trebuie să încercați rapid să scapați de ea. Ei bine, în cazul în care focul s-a răspândit pe o suprafață mare, trebuie neapărat să vă puneți la pământ și să vă rostogoliți până flacara încetează. Asigurați-vă că ați acoperit ochii cu mâinile pentru a nu pierde vederea, iar dacă cineva va folosi un stingător chimic, acoperirea ochilor vă va salva cu siguranță de orbire.

Dacă sunteți încă în măsură să strigați ceva, în loc de „Ajutor!” Puteți fi ghid pentru oamenii din jur, de exemplu, să le spuneți  să arunce pământ sau nisip, sau să vă acopere cu țesături naturale. Dar asta e valabil doar în cazul oamenilor care știu  cu adevărat cum să se comporte în situații excepționale.

Ajută și pe alții 

Dacă prin fața voastră se află un om în flăcări, reamintindu- vă de sfaturile precedente, trebuie să îl opriți din mers. Desigur cuvintele vor fi deprisos, deaceia trebuie să îl dați jos de pe picioare și să îl acoperiți cu haina, dacă aceasta este suficient de lungă.  În plus, haina poate fi stinsă și cu apă, deorece benzina deja a  ars. După ce ați stins flacăra,  este timpul pentru a apela un doctor. Medicina contemporană poate salva viața chiar și atunci când este afectată o suprafață mare a corpului. Un lucru important – nu strigați isteric „Doctore!”, ci în liniște efectuați un sunet sau rugați pe cineva din apropiere să o facă.

via lifehacker.ru

Solomon Adrian

      Articole recomandate