Cum să iubești un copil: 10 principii ale celebrului educator Janusz Korczak

lectii-educare-min (1)

Janusz Korczak — pedagog polonez, scriitor, doctor și activist social care a refuzat să-și salveze viața de 3 ori.

Prima întâmplare a avut loc, când Janusz a refuzat să emigreze în Palestina, chiar înainte de ocuparea Poloniei. Pentru a nu lăsa casa de copii abandonată în ajunul evenimentelor teribile.

A doua oară — când a refuzat să fugă dn ghettoul Varșoviei.

A treia oară s-a întâmplat când toți copiii de la orfelinat se aflau în tren, iar în unul din vagoane s-a apropiat un ofițer și l-a întrebat:

Dumneavoastră ați scris „Regele Mateias Întâiul”? Am citit această carte în copilărie. O carte bună. Puteți fi liber.

— Dar, copiii?

— Copiii vor pleca. Dar dumneavoastră puteți părăsi vagonul.

— Vă înșelați. Nu pot. Nu toți oamenii sunt nemernici.

Nici unul din martorii acestei convorbiri nu a rămas în viață. Cum nu există nici martori ai faptului că Korczak în drum spre Treblinka povestea copiilor basme, pentru a-i distrage de la gândurile grele.

Aceste calități atât de caracteristice „bătrânului medic”, se potrivesc stilului său pedagogic și uman al vieții încât nu ai dubii. Janusz Korczak a refuzat să părăsească copiii săi în pragul camerei de gaz. A murit într-un lagăr de concentrare german, Treblinka, împreună cu elevii săi de la casa de copii, deși ar fi putut să se salveze.

După această poveste nu e nevoie de o altă informație despre Korczak. Mai jos sunt enumerate 10 principii prin care să îți educi copiii, recomandate de acest om genial:

1. Nu aștepta ca copilul tău să fie la fel ca tine sau cum îți dorești tu să fie. Ajută-l să devină el însuși, dar nu copia ta.

2. Nu cere de la copil să te răsplătească pentru tot ce ai făcut pentru el. I-ai dăruit viață, cum ar putea să te mulțumească? El va dărui viață altcuiva, iar aceasta este o lege ireversibilă de recunoștință.

3. Nu-ți arăta nemulțumirile în fața propriului copil, pentru a nu-ți mânca amarul la bătrânețe. Căci, ce semeni aceea culegi.

4. Nu-i aborda problemele cu superioritate. Viața e oferită fiecăruia după puteri și fii sigur, viața poate fi dificilă pentru el, nu mai puțin decât pentru tine, ba poate și mai mult, pentru că el nu are experiență.

5. Nu-l umili!

6. Nu uita, cele mai importante întâlniri sunt întâlnirile cu copiii noștri. Oferă-i atenția maximă — nu știi niciodată pe cine poți întâlni în propriul copil.

7. Nu te chinui, dacă nu poți face ceva pentru copilul tău, doar ține minte: pentru copil nu este făcut suficient, doar atunci când nu este făcut tot posibilul.

8. Copilul nu e tiranul care îți monitorizează întreaga viață, nu este doar carne și sânge. Este comoara, pe care viața ți-a oferit-o pentru a păstra și dezvolta focul creativ din ea. Este dragostea nemărgnită a părinților, care nu vor crește un copil „al tău/al meu”, dar un suflet de care vor avea grijă.

9. Învață să iubești un copil străin. Nicodată să nu-i faci altcuiva, ceea ce nu ai vrea să îi facă propriului tău copil.

10. Iubește-ți copilul indiferent dacă este netalentat, ghinionist sau adult. Vorbește cu el, bucură-te, pentru că un copil este o sărbătoare pe care încă o trăiești.

Sursa: Hubbit.ro

Yupi!

Hai să fim prieteni

Cu fiecare like noi devenim mai buni

Abonează-te!

Lasă-ne adresa ta de e-mail, iar noi vom avea grijă să primești cele mai bune articole de pe Yupi.md

      Articole recomandate