Cum să îţi trăieşti copilăria în fabrici şi uzine. Proiectul fotografic de acum 100 de ani care arată o altă viață de copil (Foto)

Undstitled-2

Lewis Wickes Hine  a fost unul dintre cei mai renumiți fotografi la începutu secolului XX. Proiectele sale au scos mereu în evidență o altă lumină a vieții de atunci.

S-a născut în Oshkosh, Wisconsin, și a studiat sociologia la Universitatea din Chicago. Acest lucru l-a determinat să vadă oamenii cu alți ochi. Iar ca instrument al analizei a ales obiectivul aparatului foto.

Unul dintre cele mai renumite proiecte ale sale, ‘’Child Labour’’, a redat în fotografii viaţa copiiilor care lucrau în fabrici şi uzine ca nişte oameni mari.

Fiecare fotografie își are povestea sa, iar fiecare copil: visul său.

1. „Rose Biodo, Philadelphia, 10 ani. Lucrează de 3 veri, are grijă de copii și cară fructe de pădure, în două lăzi. Este a 4 a săptămână de școală însă mai sunt încă 2 săptămâni de muncă pentru ea. „

copil1

2. „Unii copii erau atât de mici încât se urcau pe rama de filare pentru a repara firele rupte și a pune înapoi bobinele. Macon, Georgia”

copil2

3. „Ivey Mill. Micuta în vârstă de 3 ani mergea să-și viziteze mama la moară și se juca acolo.”

copil3

4. „Toboșari militari. 10 băieți și fete făceau parte dintr-un grup de 40 de angajați.”

copil4

5. Lucrează de aproape 1 an de zile. Uneori lucrează pe timp de noapte. Primeste 48 cenți pe zi. Când a fost întrebată câți ani are a spus că nu-și amintește apoi a spus încet: „Nu am voie să muncesc pentru că sunt mică dar nu mai spune la nimeni.” În moară mai sunt încă 50 de angajați dintre care 10 sunt copii.”

copil5

6. „Un puști care vindea ziare adormise pe niște scări.”

copil6

7. „Mineri: Un conducător auto tânăr din mina Brown. Conduce de 1 an de zile și lucrează de de la 5:30 dimineața până seara.”

copil7

8. „Mineri: Lucrează în mină de aproape 1 an de zile. Are aproape 12 anișori.”

copil8

9. „Fabrica: Un băiat face coșuri pentru pepene. Indiana”

copil9

10. „Munca pe câmp: Are doar șase ani și a strâns aproape 18 kilograme de bumbac. Mama lui spune: „Nu l-am obligat eu să faca asta, face singur. Ieri a strâns 9 kg.”

copil10

Mai multe fotografii poți găsi pe  www.lewishinephotographs.com!

Vitali Cipileaga

      Articole recomandate