Cum să fii un conlocutor mai bun: un ghid pentru viața de zi cu zi

Unul din pilonii de bază ale unei comunități este comunicarea. În acest context, cunoașterea cum trebuie să comunici este una dintre cele mai bune abilități pe care le poți poseda.

Despre comunicare se poate relata mult mai mult decât poate să încapă în prezentul articol, așa că nu voi aborda decât câteva sfaturiAșadar, iată câteva sfaturi teoretice, susținute de practică, cum să devii un conlocutor mai bun în viziunea altor persoane.

1. Fii interesant de subiectul pe care interlocutorul tău ți-l explică

Acesta ar fi cel mai important subpunct din articol. Toți iubim să fim auziți, dar și mai mult iubim să fim ascultați. Cea mai simplă metodă de a face asta este de a arăta că ești interesat de spusele conlocutorului tău. Deci dacă ar fi cazul să explicăm detaliat, atunci mergem pe rând: cel mai important – corpul; încearcă să-ți îndrepți corpul spre conlocutor, poate puțin înclinat spre el. În limbajul trupului această acțiune arată că manifești interes față de conlocutor și ceea ce zice. Altceva, la care să atragi atenția, – gesticulația și tonul vocii. Încearcă să gesticulezi și să vorbești ca și conlocutorul tău. Aceasta va crea efectul de comoditate pentru conlocutor; îi dai de înțeles că ambii sunteți „pe aceeași lungime de undă”.

(Dar dacă nu ești interesat de vorbele conlocutorului, atunci iată un video-tutorial potrivit cum să te prefaci că ești interesat de tema discuției).

2. Lasă de-o parte întrebările cu „Da” și „Nu”

Îndemnul este clar – nu pune întrebări, la care răspuns ar fi un „da” sau „nu”. Și iată de ce așa tip de întrebări ar trebui evitate:
Să ne imaginăm o situație – tu vorbești cu un prieten. Tu – „Salut!”; el – „Bună!”; tu – „Cum la școală? Bine?”; el – „Da, e bine.”; tu – „Ok.”…  Gata, aici se-ncepe momentul ăla ciudat, când discuția, în teorie, ar trebui să continuie, dar, practic, nu sunt teme de discuție. (Doar dacă și prietenul tău te va întreba cum la școală, serviciu, viață personală…).

Acest tip de întrebări crează senzația de oglindire. Răspunsul primit constituie jumătate din întrebare, sau întreaga întrebare. „A fost bine la școală?” „Da, la școală a fost bine.

3. Răspunde altfel decât interlocutorul tău s-ar fi așteptat

Este destul de plictisitor să auzi un răspuns oglindit. Aceasta crează o impresie de dezinteres din partea ta pentru conlocutorul tău. O modalitate bună de a evita așa situație este să dai un răspuns mai puțin așteptat. Nu zic de răspunsuri alogice, nu la temă, sau stupide. Zic de răspunsuri ingenioase, cu ironie și cu umor. De exemplu, la întrebarea „Cum la școală?”, în loc de obișnuitul „Plictisitor”, ai putea zice „Eram într-atât de plictisit că am numărat până la infinit. De două ori.
Chiar dacă așa modalitate de a răspunde nu este mereu informativă, ea este potrivită unei discuții amicale.

4. Mai puține cuvinte sofisticate

Mesajul trebuie înțeles corect – este ok să folosești cuvinte sofisticate. Ar trebui să le știi, ce înseamnă, când și unde se utilizează. Câteodată sunt chiar necesare în conversație, dar în viața cotidiană puțini oameni le folosesc. Ai putea utiliza cuvinte mai „simple”, însă ar fi excelent și să poți utiliza adecvat cuvinte gen semianalfabetism, obstracizare, sesquipedalofobie și defenestrare. Partea cea mai importantă este ca interlocutorul să știe semnificația cuvântului, de altfel se creează o situație incomodă când ești nevoit să explici sensul cuvântului (sau, și mai incomodă, să întrebi ce înseamnă un cuvânt).

Acestea sunt doar câteva aspecte ale unei comunicări. Când data viitoare vă hotărâți să comunicați, amintiți-vă de aceste indicații și – comunicare plăcută!

      Articole recomandate