Lumina artificială ne-a dat peste cap modul în care organismul reacţionează la trecerile de la zi la noapte şi asta ne face să dormim, cu adeavărat, mult mai puţin decât o făceau oamenii acum sute de ani.
În mod normal, explică istoricul Roger Ekirch, oamenii mergeau la culcare în jurul orei 10, dormeau puţin şi, la ceva timp după miezul nopţii, se trezeau, continuau o parte din muncă şi apoi se întorceau la somn, ca să se trezească, din nou, la răsărit. Asta se întâmpla înainte de perioada electrificării. Acum, tehnologia ne extinde foarte mult timpul de lucru.
Într-un episod recent al New Tech City, au fost prezentate rezultatele unui studiu modul în care dezvoltarea tehnologică a influenţat somnul şi odihna. Ekirch şi Thomas Wehr, psihiatru, au explicat că tehnologia ne-a modificat foarte modul ceasul natural. Cum, mai exact?
Au supus experimentuluimai multe persoane care au stat câte 14 ore pe zi într-un complet întuneric, pentru a simula atmosfera dinaintea apariţiei electricităţii. Au observat, mai întâi, că aceste persoane dorm mult mai mult decât în mod normal, dar şi că începeau să îşi fragmenteze somnul în două părţi, la fel ca oamenii din trecut, .
După ce au studiat etapele somnului, cercetătorii şi-au dat seama că subiecţii se trezeau exact după un ciclu complet de somn, într-o stare lucidă, însă extrem de visătoare şi creativă. Starea aceasta putea dura între o oră şi două şi era caracterizată de creativitate şi tendinţa de meditaţie, concluzia cercetătorilor fiind că oamenii ar putea profita de pauza aceasta între două reprize de somn pentru muncile care necesită multă creativitate, scrie gq.ro.