Cum să creezi ”parola” care nu poate fi spartă de hackeri. (Video)

Daily Mail publică un clasament al celor mai comune parole din 2012, realizat de firma de securitate online Splashdata.

Şi anul acesta, pe primul loc este chiar cuvântul „password” (parolă), urmat de „123456” şi „12345678”. Apoi, urmează „abc123”, „qwerty” (litere învecinate pe tastatură), „monkey” (maimuţă), „letmein” (lasă-mă să intru), „dragon” sau „111111”. Pe listă mai sunt şi parole precum „trustno1” (să nu ai încredere în nimeni), „password1”, dar şi „jesus” (Iisus) sau „mustang”.

Studiul dovedeşte că utilizatorii de internet nu ţin cont de avertizările experţilor în securitate, care spun că o parolă uşor de ghicit face contul vulnerabil în faţa hackerilor. În ultimul an, mai multe site-uri importante, cum ar fi Yahoo, LinkedIn, eHarmony sau Last.fm, au suferit din cauza spargerii multor conturi, scrie Daily Mail.

Publicaţia britanică oferă şi câteva sfaturi în ceea ce priveşte alegerea unei parole bune: să aibă mai mult de opt caractere diferite (litere mici, litere mari, cifre, caractere speciale), parolele pentru diferite conturi să fie diferite între ele, să fie complicat de spart, dar uşor de ţinut minte. Un „truc” este să alegem o propoziţie, iar iniţialele de la fiecare cuvânt să formeze parola.

Eventual, unele dintre iniţiale pot fi transformate în caractere speciale sau din litere mari în mici (sau invers).

      Articole recomandate