Cum să combaţi mahmureala: cinci paşi esenţiali

Durerile de cap, stările de disconfort, senzaţia de greaţă, sensibilitate la lumină şi la sunete puternice sunt simptomele care apar inevitabil după o noapte în care alcoolul a fost „ingredientul” de bază al petrecerii de Crăciun.

Medicii nutriţionişti oferă câteva soluţii la îndemâna fiecăruia pentru a combate eficient efectele negative ale excesului de alcool.

Bea cât mai multă apă. Alcoolul deshidratează. Din această cauză apar senzaţia de moleşeală şi stările de rău. Apa este cel mai bun antidot împotriva mahmurelii. Este indicat ca înainte de culcare să beti două pahare mari de apă, iar la trezire încă unul. Cea mai bună este apa minerală, care conţine potasiu şi calciu.

 

Aspirina te ajută să previi durerile de cap. Dacă ai uitat să iei această pastilă înainte de culcare, nu este nicio problemă, deoarece aceasta îşi face efectul şi dacă o iei a doua zi. Acest medicament trebuie evitat de persoanele care au ulcer, deoarece irită şi mai mult mucoasa stomacală. În cazul acestor pacienţi se recomandă paracetamolul.

 

Luaţi vitamine din complexul B. Alcoolul în exces duce la eliminarea acestor vitamine din organism, din această cauză apare şi starea de oboseală accentuată. Dacă nu ai la îndemână acest tip de suplimente, nutriţioniştii spun că există câteva alimente care au acelaşi efect asupra organismului ca şi pastilele. Broccoli, iaurtul, laptele de vacă, ouăle, pâinea integrală, cerealele integrale, peştele şi nucile sunt doar câteva dintre alimentele care vă vor ajuta să combateţi mahmureala.

 

Ceaiul verde îndepărtează mahmureala mult mai repede decât o ceaşcă de cafea tare. O astfel de băutură se prepară din următoarele ingrediente: trei linguriţe de ceai verde, sucul unei lămâi, o linguriţă de miere şi 500 mililitri de apă fierbinte, care a fiert timp de un minut. Băutura se infuzează cinci minute şi apoi se bea.

 

Mierea combate efectele alcoolului. Mierea este un pansament gastric de excepţie. Dacă se administrează două linguriţe de miere într-o cană cu ceai, înainte de petrecere, efectele alcoolului sunt minime. Mierea sau un sirop foarte dulce ajută organismul slăbit să-şi refacă rezervele de potasiu, sodiu şi fructoză, eliminând efectele mahmurelii. Apicultorii au constatat că aceste produse sunt leacuri excelente care anulează efectele alcoolului. În astfel de situaţii, se consumă o felie de pâine stropită cu 15 picături de propolis. Efectul apare după cel mult 30 de minute, persoana în cauză scapă de orice disconfort provocat de excesul de alcool.

      Articole recomandate